Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Schopnost mléka podporovat akné
Mléčné výrobky jsou považovány za hlavní příčinu epidemie akné a dalších, závažnějších chronických onemocnění v západním světě. Důvodem je „zneužití“ savčího postnatálního signálního systému široce rozšířenou konzumací kravského mléka.
Zde jsou nejnovější poznatky z roku 2011. „Důkazy podporující domněnku, že mléko podporuje vznik akné.“ Ačkoliv je v západních zemích možno akné považovat za epidemické kožní onemocnění, které postihuje více než 85 % dospívajících, v jiných než západních zemích, ve kterých se mléko a mléčné výrobky nekonzumují, se akné nevyskytuje.
Vědci pokračují v přezkumu všech těch studií, o nichž jsem již mluvil. Dospěli k závěru, že „milionem let evoluce se růstový signalizační systém, jehož součástí je právě savčí mléko, vyvinul tak, aby fyziologicky vysílal pokyny výhradně nově narozeným mláďatům, a to pouze v období kojení. Neustálé ‚zneužívání‘ savčího poporodního signalizačního systému prostřednictvím široce rozšířené konzumace kravského mléka a mléčných výrobků lidmi v industrializovaných společnostech bylo označeno za možnou hlavní příčinu epidemie akné a dalších závaznějších chronických onemocnění v západní společnosti.“
Existuje mnoho onemocnění spojených s neomezeným růstem. Co bychom tedy měli dělat? „Existují dvě řešení tohoto problému: omezit konzumaci mléčných bílkovin,“ nebo přijít na způsob, jak vyvinout mléko bez těchto nežádoucích účinků.
Ať tak či onak, jak „omezení spotřeby mléka, tak vytvoření mléka s menším vlivem na inzulín, bude mít obrovský dopad na prevenci nemocí, jejichž výskyt je na Západě epidemický a mezi něž patří: obezita, cukrovka, rakovina, neurodegenerativní onemocnění a akné.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to UGA College of Ag / Flickr