Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Síla oxidu dusnatého
Antioxidanty chrání NO syntázu, enzym, který vytváří signalizační látku k uvolnění tepen, oxid dusnatý. To by mohlo vysvětlit, proč lidé dbající na konzumaci potravin bohatých na antioxidanty mají zlepšené roztahování tepen v reakci na průtok krve brachiálními tepnami.
Naše porozumění oxidu dusnatému hodně pokročilo od doby, kdy byl v roce 1992 nazván „molekulou roku“ a v roce 1998 získal určitým lidem Nobelovu cenu.
Je to klíčový biologický posel v těle a jeho poselství je: „Sezame, otevři se.“ Je uvolňován výstelkou našich tepen a dává svalovým vláknům uvnitř stěn našich tepen pokyn, aby se uvolnily. Proto se naše tepny otevírají a umožňují proudění krve. To je důvod, proč se lidem, kteří utrpí infarkt, podává nitroglycerin, jenž naše tělo přemění na oxid dusnatý a tím dojde k roztažení tepen. Takto vlastně funguje Viagra: zvyšuje signalizaci oxidu dusnatého, což vede k dilataci tepen penisu. Ale ED, které bychom se skutečně měli obávat, je endoteliální dysfunkce: dysfunkce výstelky veškerých tepen, která se považuje za první krok vedoucí k ateroskleróze, naší hlavní příčině úmrtí.
Takto se to odehrává: NO, oxid dusnatý, je produkován enzymem zvaným NO syntáza. Pokud však máte ve svém těle hodně volných radikálů, nejenom že si pochutnají na tom NO – ale dokonce i unesou ten enzym. Unesou NO syntázu, převezmou ji, a místo toho ji přinutí vyrábět více volných radikálů. Tím se naše tepny stávají dysfunkčními. Nedokáží se roztáhnout, když by měly. A to může přispívat ke kornatění tepen. Pokud však jíme zdravé potraviny a tělo zaplavíme antioxidanty, měly by volné radikály zneutralizovat a NO by se měl pustit zpět do své práce.
Takže nedávno a vůbec poprvé v historii zkoumali vědci účinky konzumace vysoce antioxidačních potravin na aktivitu NO. Viděli jsme, co udělaly vysoce antioxidační rostlinné potraviny se zánětem. Jaký vliv mají na naše arteriální funkce? Můžete lidi připojit k zařízení, které ultrazvukem měří roztažení jejich tepen a průtok krve. V této studii lidé začali na své běžné ubohé stravě, pak přešli na ještě strašnější stravu a jejich kapacita arteriální dilatace klesla, i když nijak výrazně. Začali na poměrně mizerné stravě, ke které je pak nechali se vrátit a tak se jejich aktivita NO vrátila zpět do výchozího stavu. Pak je přiměli jíst vysoce antioxidační potraviny, jako jsou bobuloviny, a během pouhých dvou týdnů se projevil významný skok ve schopnosti jejich tepen se uvolnit a roztáhnout. Takto by to mělo fungovat už od začátku nebo ještě lépe.
Tato studie naznačuje, že při výběru rostlinných potravin bohatých na antioxidanty můžete zlepšit průtok krve do všech částí těla.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Koshland DE Jr. The molecule of the year. Science. 1992 Dec 18;258(5090):1861.
- SoRelle R. Nobel Prize Awarded to Scientists for Nitric Oxide Discoveries. Circulation. 1998 Dec 1;98(22):2365-6.
- Charakida M, Masi S, Lüscher TF, Kastelein JJ, Deanfield JE. Assessment of atherosclerosis: the role of flow-mediated dilatation. Eur Heart J. 2010 Dec;31(23):2854-61. Epub 2010 Sep 23.
- Angelini P. Midventricular Variant of Transient Apical Ballooning: A Likely Demonstration of Its Pathophysiologic Mechanism. Mayo Clin Proc. 2009;84(1):92-3.
- Franzini L, Ardigò D, Valtueña S, Pellegrini N, Del Rio D, Bianchi MA, Scazzina F, Piatti PM, Brighenti F, Zavaroni I. Food selection based on high total antioxidant capacity improves endothelial function in a low cardiovascular risk population. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 Jul 29. [Epub ahead of print]
Images thanks to Benjah-bmm27 via Wikimedia Commons, and European Atherosclerosis Society.