Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Srdeční infarkty a cholesterol: agrobyznys se na to dívá jinak
Průměrná hladina „špatného“ (LDL) cholesterolu u lidí se srdečními infarkty se blíží „takřka optimálním“ hodnotám. To nám naznačuje, že současné pokyny nejsou dost přísné.
Hladina LDL cholesterolu v naší krvi – náš „špatný“ cholesterol – může být nejdůležitějším ukazatelem rizika srdečního onemocnění. Jeho snížení je proto hlavním cílem léčby pomocí léčiv i vhodné stravy.
Lékař vám pravděpodobně poví, že cokoliv nad 3,3 mmol/l (LDL) je vysoké a cokoliv pod 3,3 mmol/l (LDL) je ideální, nebo skoro ideální. Jenže přesně takové hladiny v krvi mívá většina lidí hospitalizovaných s infarkty. Jeden z výzkumníků z této studie poznamenává: „Téměř 75 procent pacientů se srdečním infarktem spadá do doporučovaných cílových hodnot LDL cholesterolu, což dokazuje, že současné pokyny nemusí být dostatečně nízké na to, aby snížily riziko infarktu…“
Skoro polovina měla „ideální“ hladiny. Nejsem si však jist tím, že jejich truchlící drahé polovičky a osiřelé děti to nějak utěší. Musíme tedy snížit hladiny cholesterolu na ještě nižší než údajné „ideální“ hodnoty. Přední zemědělská publikace měla však na tuto studii velmi odlišný názor: „Po celé roky nám byly vymývány mozky, abychom si mysleli, že červené maso a s ním související příjem tuku, nás zabíjí. Výzkumní pracovníci však zjistili, že velká většina pacientů, 75 % z nich, hospitalizovaných se srdečním infarktem, neměla hladiny cholesterolu, které by značily vysoké riziko srdečně-cévní příhody.“
Říká se zde, že evidentně vyřazení masa a snížení cholesterolu na „ideální“ hladinu stále člověka neochrání před úmrtím na srdeční infarkt. „Takže,“ je závěr, „rozžhavte grill a pořádně se najezte.“ „Až vám někdo příště řekne, že jste si na talíř naložili srdeční infarkt, budete jim moci poskytnout vědou podložené odůvodnění, proč se šeredně mýlí.“ Ve skutečnosti však můžete skončit mrtví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- National Institutes of Health. 2004. Third Report of the Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III).
- Javed U, Deedwania PC, Bhatt DL, Cannon CP, Dai D, Hernandez AF, Peterson ED, Fonarow GC. Use of intensive lipid-lowering therapy in patients hospitalized with acute coronary syndrome: an analysis of 65,396 hospitalizations from 344 hospitals participating in Get With The Guidelines (GWTG). Am Heart J. 2010 Dec;160(6):1130-6, 1136.e1-3.
Image thanks to wayne marshall / Flickr