Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinky ibiškového čaje na blokování tuků
Co zjistila randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie ibiškového čaje na hubnutí?
Ibiškový čaj z květních kalichů ibišku súdánského je oblíben napříč světem jako horký nebo studený nápoj výrazné červené barvy a kyselkavé chuti brusinek. Propůjčuje říznost míchanému čaji Red Zinger. Přínosností ibišku se zabývám v kapitole o vysokém tlaku v knize Jak nezemřít. Funguje stejně dobře jako přední léky proti hypertenzi, ověřeno v přímém srovnání. Někdy funguje dokonce i lépe.
Během tří hodin od vypití ibiškového čaje lze detekovat změny ve stovkách metabolitů v lidském krevním řečišti, jejich názvy jsou kreativní, třeba kyselina ibišková, hibiscin, hibiscitrin. Změny v expresi lidských genů po třech hodinách od vypití naznačují ztlumení syntézy cholesterolu a zlepšení metabolismu. Nicméně randomizované kontrolované studie neprokazují konzistentní schopnost snižovat cholesterol. Ukázaly však zajímavý vedlejší účinek: úbytek váhy.
V Mexiku se ibiškový čaj tradičně využívá v léčbě obezity, což zaujalo i vědce. Studie s počítačovou modelací nám naznačují, že by se některé složky ibišku mohly spojit s enzymem pro trávení tuku, lipázou, jako klíč se zámkem. Studie ve zkumavkách zkoumající řadu léčivých rostlin skutečně zjistily, že ibišek inhibuje lipázu více než většina jiných. Ibišek také způsobil úbytek tělesného tuku u křečků, myší a potkanů, zvýšil vylučování tuku. Na lidech byl otestován až ve studii vydané roku 2014.
Nadpis mluví za vše. Prozradím to rovnou: ibišek dokáže inhibovat obezitu a hromadění tuku u lidí, a léčit ztučnělá játra. K vytvoření randomizované a dvojitě zaslepené studie vědci místo pokusu o napodobení ibišku uměle obarveným a ochuceným placebo nápojem zvolili cestu podávání kapslí s ibiškem v prášku nebo placeba v kapslích. Po dvanácti týdnech pozorovali větší zeštíhlení v pase a úbytek procent tuku v těle v ibiškové skupině, než ve skupině s placebo kapslemi. Nicméně použitá dávka byla ekvivalentem zhruba devíti šálků ibiškového čaje denně. Já lidem doporučuji pít maximálně jeden litr ibišku denně na pravidelné bázi, jelikož obsahuje hodně manganu. Mangan je esenciální stopový prvek, ale devět šálků denně už může vést k předávkování.
V roce 2018 konečně vyšla tato studie testující praktickou dávku, ekvivalent jedné 350ml sklenice ibiškového čaje denně. Komplikujícím faktorem je, že k ibišku přidali citrónovou verbenu. Jde o další bylinný čaj, který se používá nejčastěji na lepší zotavení po intenzivním silovém tréninku. Existují však i slibná in vitro data o účincích citrónové verbeny na tukové buňky v Petriho misce. Proto tuto směs použili. Vycházelo to asi na šálek a půl ibiškového čaje a čtvrt šálku čaje z citrónové verbeny jednou denně po dva měsíce.
Čajová i placebo skupina dostávaly stravu se stejným počtem kalorií. Přesto lidé randomizováni do čajové skupiny zhubli významně více své váhy 2,4 kg versus 1,4 kg. To je jen o půl kilo až kilo větší úbytek za měsíc. Jde však o dodatečný úbytek při stejném kalorickém příjmu. Takový je přínos intervencí s blokováním tuku, umožní vám zbavit se dalších kalorií, místo pouhého zmenšení hladu a prodloužení sytosti ve víře, že pak sníte méně kalorií.
A proč si nedat jen pilulky, místo louhování čaje? Na trhu je celá řada bylinných výtažků v tabletách, ale to předpokládá, že víme dost na to, abychom extrahovali ty správné aktivní ingredience. Například červené antokyanové pigmenty v ibišku nebudou tím pravým, jelikož ibišky s bílými květy mají podobné účinky. Když byly různé složky ibiškového čaje izolovány a otestovány v různých kombinacích, zjistily se synergie, takže celek může být více než jen součtem svých částí. Ovšem tak jako u všech kyselých jídel a nápojů (jako citrusy) je důležité smýt přírodní kyseliny ze zubů vypláchnutím úst vodou. Chceme chránit zubní sklovinu. Také je žádoucí počkat s čištěním zubů alespoň hodinu, abyste si nepoškodili sklovinu, která je po kyselinách změklá.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org