Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinky thylakoidů na blokování tuků a potlačování chuti k jídlu
Jaký je přirozený způsob, jak omezit chuť na nezdravé potraviny?
V mém bestselleru Jak nedietovat v kapitole o potravinách blokujících tuk začínám pokynem - lékař vám předepisuje jíst thylakoidy. Co je to thylakoid? Nic extra, jenom zdroj skoro všeho známého života! A kyslíku, který dýcháme. Thylakoidy jsou místem, ve kterém probíhá fotosyntéza, proces rostlinné přeměny světla na potravu rostlinami. Thylakoidy jsou velký zelený motor života, mikroskopické struktury připomínající vaky. Skládají se z membrán bohatých na chlorofyl a jsou koncentrovány v listech rostlin.
Když jíme thylakoidy, zakousneme se třeba do špenátu, tak tyto zelené listové membrány nepodléhají okamžitému trávení. Ve střevech vydrží celé hodiny a pracují tam na svých kouzelných účincích. Thylakoidové membrány se vážou na lipázu. Lipáza je enzym, jenž naše tělo používá k trávení tuku. Takže navázání na enzym zpomalí vstřebávání tuku. Je to taková přírodní verze léku blokujícího tuk Orlistat. Nevede však k samovolnému mastnému výtoku z konečníku. Je to tím, že účinky thylakoidů jsou dočasné. Na rozdíl od léčiva se thylakoidy časem rozpadnou a osvobodí enzym lipázu, který pak může pracovat, abyste tuk jen nevyloučili spodem. V konečném důsledku tak thylakoidy ani tolik neblokují vstřebávání tuku, jako ho spíše oddalují.
Jestliže se všechen tuk nakonec vstřebá, v čem je přínos? Lokalita, lokalita, lokalita. Existuje jeden fenomén zvaný ileální brzda. Ileum je poslední část tenkého střeva před napojením na tlusté střevo. Když jsou nestrávené kalorie detekovány dole ve střevě, naše tělo si myslí, že jsme zcela plní a zatáhne brzdu, abychom už dále nejedli - ztlumí náš apetit. Lze to experimentálně prokázat. Když zavedete lidem krkem do traktu hadičku dlouhou 2,7 metru a vypustíte trochu kalorií, ať už tuku, bílkovin nebo cukru, dokážete aktivovat ileální brzdu. Když pak lidi posadíte k bufetu s neomezenou konzumací, tak v porovnání s placebo skupinou, která dostala jen trochu vody skrze trubičku, sní o více než 100 kalorií méně. Necítíte se zkrátka tak hladoví. Cítíte se stejně plní, i když jste snědli výrazně méně. Tak funguje ileální brzda v praxi.
Takže thylakoidy oddálí vstřebání kalorií až na samý konec tenkého střeva, proto tělo vyšle silné signály o sytosti do mozku, který v reakci utlumí apetit. Když někomu podáte pokrm s přidanými thylakoidy (přidáním špenátu v prášku) a měříte jim hladinu hormonů v krevním řečišti šest následujících hodin, uvidíte silný nárůst hormonu sytosti zvaného CCK a pokles hormonu hladu ghrelinu. A projeví se to poklesem apetitu? Výzkumníci se nemohli dočkat, až to zjistí.
Výtažky ze špenátu byly zamaskovány v džemu nebo šťávě, tak vědci propašovali thylakoidy do jídla. A lidé nevědomky konzumující ekvivalent půlky šálku vařeného špenátu se cítili výrazné méně hladoví a byli pár dalších hodin nasycenější. Podejte někomu ekvivalent panáka šťávy z mladé pšenice hned po ránu, něco, co by získali ze zeleného nápoje, zeleného smoothie, a nejen, že budou mít menší hlad, budou sytější, ale jejich chuť na slané, sladké a tučné dobroty jako bramborové lupínky, gumové medvídky, čokoládu a skořicové šneky klesne o třetinu. Když jim přesto podáte cukrovinky, tak lidé, kteří nevědomky snědli trochu špenátu, hlásili, že jim sladkosti tolik nechutnaly. Sytící schopnosti zelených potraviny byly připisovány jejich vysokého obsahu vody a vlákniny a nízké kalorické hustotě. Ovšem thylakoidy mohou být jejich tajnou zbraní.
Většina studií thylakoidů ukázala zvýšení sytosti, ale opravdovou zkouškou je hubnutí. Výzkumníci ve Švédsku randomizovali ženy s nadváhou k pití nápojů s borůvkami každé ráno buď s trochou „zelených rostlinných membrán“, nebo bez (jinými slovy jim nepozorovaně podali špenátový prášek). Dostavil se nárůst hormonů potlačujících apetit. A také se snížila touha po sladkostech. Slyšíte dobře, špenát dokáže zmenšit vaši touhu po čokoládě. Podívejte. Sedm hodin po konzumaci špenátu nabídku čokolády zamítnete. Co raději další špenát? A výsledkem bylo urychlení hubnutí. To vše díky konzumaci zelené, samotné zelené barvy, listových membrán plných chlorofylu.
Během dvanácti týdnů ženy dostávající špenát zhubnuly skoro 5 kg, výrazně více než kontrolní skupina. A jako bonus ženám také poklesl LDL cholesterol, dokonce ještě před počátkem hubnutí. Když jim místo toho zafixujete kalorický příjem, abyste je přiměli zhubnout stejnou váhu, tak ženy randomizované do špenátové skupiny budou mít menší problémy jíst méně jídla. Po testovacím pokrmu po několika týdnech konzumace špenátu nebudou mít takový hlad.
Výtažky ze špenátu byly v těchto studiích použity pro to, aby šlo vytvořit přesvědčivé placebo. Nicméně stejné množství thylakoidů získáte konzumací půl šálku vařené listové zeleniny. A přesně takovou porci lidem doporučuji konzumovat nejméně dvakrát denně ve svém listu Daily Dozen, jenž zahrnuje ty nejzdravější ze zdravých potravin. Nabádám lidi, aby listovou zeleninu zařazovali do jídelníčku každý den.
A která je nejlepší? To poznáte už od pohledu. Protože tylakoidy jsou tam, kde je chlorofyl, platí, že čím zelenější listy jsou, tím silnější mají účinek. Vybírejte si proto nejsytěji zelenou listovou zeleninu, jakou dokážete najít. V mém případě je to černá kapusta, přezdívaná dinosauří.
A co se stane, když listy povaříte? Blanšírování v délce 15 vteřin v páře nebo vroucí vodě zelenou barvu dokonce ještě rozjasní. Když je však vaříte příliš dlouho, nakonec chytnou mdlý olivově hnědý odstín. Když převaříte listovou zeleninu, thylakoidy fyzicky degradují společně se svou schopností inhibovat lipázu. Ovšem během té první zhruba minuty, kde zelená ještě zintenzivní, dojde k drobnému posílení schopnosti blokovat tuk. Koncentraci thylakoidů proto odhadnete v obchodě s potravinami i v kuchyni s pouhou pomocí svých vlastních dvou očí.
Nejlepší listová zelenina a nejlepší příprava je taková, která vám bude nejvíce chutnat. Lidstvo žvýká listy už tisíce let. Jenže v dnešním jídelníčku většiny lidí je nejzelenější věcí sváteční pivo na Den svatého Patrika. Američané v průměru snědí méně než dva gramy špenátu za den, méně než půl čajové lžičky. Naše těla jsou navržená na neustálý přísun thylakoidů, na každodenní bázi. Takže oddálené vstřebávání tuku může být výchozím, normálním stavem. Jenže když jíme stravu s nedostatkem zelených potravin, tak zrychlené trávení tuků podkopává naše přírodní mechanismy sytosti. V časopise Journal of the Society of Chemical Industry skupina potravinářských technologů nadnesla, že vzhledem k tuk blokujících přínosům by „thylakoidní membrány mohly být zakomponovány do funkčních potravin jako nová slibná ingredience redukující apetit.“ Nebo je můžeme jíst tak, jak to je v řádu přírody.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Erlanson-Albertsson C, Albertsson PÅ. The Use of Green Leaf Membranes to Promote Appetite Control, Suppress Hedonic Hunger and Loose Body Weight. Plant Foods Hum Nutr. 2015;70(3):281-290.
- Albertsson PA, Köhnke R, Emek SC, et al. Chloroplast membranes retard fat digestion and induce satiety: effect of biological membranes on pancreatic lipase/co-lipase [published correction appears in Biochem J. 2007 Nov 1;407(3):471]. Biochem J. 2007;401(3):727-733.
- Rebello CJ, O'Neil CE, Greenway FL. Gut fat signaling and appetite control with special emphasis on the effect of thylakoids from spinach on eating behavior. Int J Obes (Lond). 2015;39(12):1679-1688.
- Stenblom EL, Weström B, Linninge C, et al. Dietary green-plant thylakoids decrease gastric emptying and gut transit, promote changes in the gut microbial flora, but does not cause steatorrhea. Nutr Metab (Lond). 2016;13:67.
- Östbring K, Sjöholm I, Sörenson H, Ekholm A, Erlanson-Albertsson C, Rayner M. Characteristics and functionality of appetite-reducing thylakoid powders produced by three different drying processes. J Sci Food Agric. 2018;98(4):1554-1565.
- Köhnke R, Lindbo A, Larsson T, et al. Thylakoids promote release of the satiety hormone cholecystokinin while reducing insulin in healthy humans. Scand J Gastroenterol. 2009;44(6):712-719.
- Stenblom EL, Montelius C, Östbring K, et al. Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite. 2013;68:118-123.
- Rebello CJ, Chu J, Beyl R, Edwall D, Erlanson-Albertsson C, Greenway FL. Acute Effects of a Spinach Extract Rich in Thylakoids on Satiety: A Randomized Controlled Crossover Trial. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):470-477.
- Stenblom EL, Egecioglu E, Landin-Olsson M, Erlanson-Albertsson C. Consumption of thylakoid-rich spinach extract reduces hunger, increases satiety and reduces cravings for palatable food in overweight women. Appetite. 2015;91:209-219.
- Gustafsson K, Asp NG, Hagander B, Nyman M. Satiety effects of spinach in mixed meals: comparison with other vegetables. Int J Food Sci Nutr. 1995;46(4):327-334.
- Montelius C, Erlandsson D, Vitija E, Stenblom EL, Egecioglu E, Erlanson-Albertsson C. Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women [published correction appears in Appetite. 2016 Jan 1;96:645-6] [published correction appears in Appetite. 2016 Jun 1;101:239]. Appetite. 2014;81:295-304.
- Stenblom EL, Montelius C, Erlandsson D, Skarping L, Fransson M, et al. Decreased Urge for Palatable Food after a Two-month Dietary Intervention with Green-plant Membranes in Overweight Women. J Obes Weight Loss Ther. 2014. 4:238.
- Östbring K, Rayner M, Sjöholm I, et al. The effect of heat treatment of thylakoids on their ability to inhibit in vitro lipase/co-lipase activity. Food Funct. 2014;5(9):2157-2165.
- Estebaranz F, Galbany J, Martínez L, Turbón D, Pérez-Pérez A. Buccal dental microwear analyses support greater specialization in consumption of hard foodstuffs for Australopithecus anamensis. J Anthropol Sci. 2012;90:163-185.
- Roberts JL, Moreau R. Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food Funct. 2016;7(8):3337-3353.
- Gertsch J. The Metabolic Plant Feedback Hypothesis: How Plant Secondary Metabolites Nonspecifically Impact Human Health. Planta Med. 2016;82(11-12):920-929.
- van Avesaat M, Troost FJ, Ripken D, Hendriks HF, Masclee A a. M. Ileal brake activation: macronutrient-specific effects on eating behavior? Int J Obes (Lond). 2015;39(2):235-243.