Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vaječný průmysl na mrtvém bodě
Aby vaječný průmysl odvedl pozornost od vysokého obsahu cholesterolu ve vejcích, rozhodl se vychvalovat obsah dvou fytoživin, luteinu a zeaxanthinu. Tyto fytoživiny mají prokázané účinky v ochraně očí proti očním onemocněním ohrožujícím zrak, například šedému zákalu a makulární degeneraci. Jak si však vejce stojí v porovnání s rostlinnými zdroji těchto látek?
Vaječný průmysl se chlubí obsahem dvou složek ve vejcích. Je to lutein a zeaxanthin, které chrání naše oči před rozvojem katarakty a makulární degenerace. V průmyslových chovech je drůbež krmena žlutou kukuřicí, vojtěškou, dokonce i okvětními lístky měsíčku, aby obsah těchto látek ve velkém vejci dosáhl 166 mikrogramů. Proto slyšíme, že se nemusíme starat o hladinu cholesterolu, protože vejce chrání náš zrak.
Obsah ve vejci může být až 250 mikrogramů, nicméně šálek mrkve dosáhne na hodnotu kolem 1000. Jediná porce kapustových listů má obsah dokonce 15 000 a u kadeřávku nám graf ukazuje hodnotu 24 000. Jedna lžíce špenátu obsahuje takové množství jako devět vajec. Jedna lžíce! Pro ochranu očí je doporučený příjem 10 000 mikrogramů denně. Tak to je jako třetina šálku špenátu nebo 40 vajec. Více než tři desítky vajíček denně. Je to opravdu tak výživný zdroj?
Zde je deset nejlepších zdrojů, které pečují o náš zrak. Všechny jsou zelené. Vejce se nedostaly ani do top 100. Vejce jsou až někde na konci, alespoň podle Ministerstva zemědělství USA. Vejce jsou těsně za Crunch Berries. Více fytoživin je v Crunch Berries než ve vejcích.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Kath, Ariusz, Robin, theallamericanchinesecookbook.com, and Paul Sherman