Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vede konzumace obezity k obezitě?
Následky toho, že v dnešní době mají kuřata desetkrát více tuku a kalorií.
Jedním z důvodů, proč byl příjem drůbežího masa spojen s přírůstkem na váze, může být to, že v dnešní době kuřecí maso obsahuje hlavně tuk – až třikrát více tuku než bílkovin. V dnešní době mají zvířata málo prostoru, geneticky s nimi manipulujeme, pumpujeme do nich řadu látek podporujících růst a neumožňujeme jim dostatek pohybu. Jak tlustými se naše kuřata stala?
Podle amerického Ministerstva zemědělství (USDA) před sto lety porce kuřete mohla mít asi jen 2 gramy tuku. Nyní může jedna porce obsahovat přes 20 gramů živočišného tuku; to je dvojnásobek množství tuku obsaženého ve zmrzlině. Kuře má nyní desetkrát více tuku než dříve, to by mohlo vysvětlit, proč je jeho konzumace spojována se zvyšujícím se obvodem v pasu. Není ani nutno použít vysvětlení s kuřecími viry. I samotná kuřata mohou být vlastně technicky vzato obézními, což vyvolává obavy, jestli by konzumace obézních zvířat nemohla vést k obezitě jejich u konzumentů. Tělo kuřete nyní obsahuje 2-3x více kalorií z tuků než z bílkovin.
„Rodiče si možná myslí, že své děti živí nízkotučným výrobkem, jak tomu bylo v době jejich dětství, ale místo toho nevědomě živí své děti výrobkem s vysokým obsahem tuku. Koktejl namíchaný ze šlechtění upřednostňujícího rychlé přibírání, nedostatku pohybu a nepřetržité dostupnosti vysokoenergetického krmení, je jednoduchý a dobře známý recept na obezitu u těchto ptáků.“
Hospodářská zvířata dříve zvládala vyrábět DHA, omega-3 mastnou kyselinu s dlouhým řetězcem, která je důležitá pro mozek, ale takto rychle rostoucí zvířata ji už nedokáží ve svalech plně syntetizovat. Tento obrat ve statusu mastných kyselin u intenzivně chovaných kuřat je popisován jako nejvíce neobvyklý nový jev. Jde pravděpodobně o výsledek šlechtění pro rychlý růst, což potlačilo biosyntetický proces. Abyste získali z kuřat chovaných ve velkochovech stejné množství DHA jako v 70. letech, musíte dnes sníst asi šest celých kuřat – okolo 9 000 kalorií.
Tito vědci z Institute for Brain Chemistry zašli ještě dále a naznačují, že by to mohlo být částečným vysvětlením toho, proč se tak prudce zvýšil výskyt duševních onemocnění u člověka. I když zesílení kuřat samo o sobě nemůže být zodpovědné za tento vzestup lidských mozkových poruch, považují to za součást balíčku změn v našem potravinářském systému, jenž ignoroval potřeby lidské výživy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Erik Viggh via Flickr