Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vedlejší účinky kombuchy: je pro nás škodlivá?
Jaká jsou rizika a výhody pití kombuchy?
Moje video o kombuše bylo jedno z prvních, které jsem kdy natočil, a dokonce se objevilo na mém blogu NutritionFacts.org: první měsíc, kde jsem žasl nad tím, že jsem oslovil téměř 100 000 lidí. Nyní mám tu čest říct, že denně oslovujeme více než 100 000 lidí.
V tom prvním videu o kombuše jsem se profiloval zprávou zveřejněnou v časopise Journal of Intensive Care Medicine o případu otravy kombuchovým čajem. Mladý muž skončil v acidotickém kómatu, která dospěla k závěru, že „přestože je kombuchový čaj považován za zdravý elixír, omezené důkazy, které jsou v současné době k dispozici, vyvolávají značné obavy, že může představovat vážná zdravotní rizika. Od konzumace tohoto čaje by se mělo odrazovat, protože může být spojen s život ohrožující laktátovou acidózou.“ A to byl jen jeden z několika případů, kdy došlo k vážným a někdy i smrtelným poruchám funkce jater a laktátové acidóze v těsné blízkosti požití.
Například dva případy v Iowě, kdy došlo k těžké metabolické acidóze včetně jednoho úmrtí: spuštění život ohrožujícího autoimunitního svalového onemocnění vyžadujícího urgentní operaci, které pravděpodobně souviselo s kombuchou; třes, dušnost a porucha hybnosti po konzumaci čaje a bez dalších léků; xerostomie, závratě, nevolnost, zvracení, bolest hlavy a šíje, které se při opětovném požití čaje opakovaly. Dále pak další případ těžké metabolické laktátové acidózy a případ hepatotoxicity-jaterní toxicity, které ustoupily po vysazení kombuchy.
Proč tyto sporadické případy? Možná se v konkrétní šarži objevily nějaké neobvyklé toxiny. Jde přece o fermentovaný produkt; je tedy možné, že byl prostě kontaminován nějakým špatným bacilem. Stejně jako tenkrát, když si lidé potírali kombuchu na kůži, protože jim bylo řečeno, že má magickou léčivou moc. Místo toho v ní rostl antrax. Takže i když byly takové zprávy vzácné, před deseti lety jsem došel k závěru, že bychom se možná měli držet potravin, které lidi nepřivedly do kómatu. Ale podívejte se, všechno v životě je jen o rizicích versus výhodách. Možná to za to stojí. Koneckonců, údajně léčí rakovinu, odstraňuje vrásky a dokonce navrací šedivým vlasům původní barvu, což prodávají alternativní a naturopatičtí léčitelé po celých Spojených státech.
V současné době je kombucha vychvalována jako „dokonalý nápoj pro zdraví“ nebo zatracována jako „nebezpečná“, tvrdí se o ní, že je univerzální zázračnou drogou, známou jako očistný lektvar. Je to však lektvar, nebo jed?
Je zřejmé, že již ve 20., 30. a 40. letech minulého století existovalo několik lékařských studií provedených uznávanými lékaři, které potvrzovaly nejrůznější příznivé účinky. Nemohl jsem se dočkat, až si je přečtu. Dobře, tak se v nich citují Dufrense a Farnworth. Dobře, tady to je, stejné tvrzení, citují Allena. Dobře, co je Allen, rok 1998? To si ze mě děláte srandu. Cituješ nějakou rando kombuchovou stránku. A tady je, nefunkční od roku 2001, bez citací z věcí, které byly zveřejněny na nějakém mailing listu.
Konečně v roce 2003 byl zveřejněn systematický přehled klinických důkazů, jehož hlavním výsledkem byl „naprostý nedostatek údajů o účinnosti“. Nebyly nalezeny žádné klinické studie. Máme jen tyto varovné kazuistiky. Na základě těchto údajů byl tedy učiněn závěr, že z velké části neurčené přínosy nepřevažují nad doloženými riziky kombuchy. Nelze ji tedy doporučit. Dobře, ale to bylo v roce 2003. Co takhle systematický přehled empirických důkazů o prospěšnosti pro lidské zdraví z roku 2019?
Literatura o „nehumánních“ subjektech tvrdí četné zdravotní benefity kombuchy, což znamená na myších a potkanech, ale my potřebujeme klinické studie na lidech. A stále není k dispozici jediná kontrolovaná studie na lidech. Našli však jednu nekontrolovanou studii, která údajně prokázala významné snížení hladiny cukru v krvi nalačno a po jídle u diabetiků 2. typu. Přestože nebyly provedeny žádné kontrolované studie, na pultech obchodů je dnes kombuchovým výrobkům věnován značný prostor a panuje všeobecné přesvědčení, že tyto výrobky podporují zdraví. Zůstává nám tedy tento extrémní nepoměr mezi vědou a vírou, kdy je málo přesvědčivých klinických důkazů, avšak zdravotní tvrzení jsou stejně dalekosáhlá jako nevěrohodná, zatímco potenciál škodlivosti se zdá být značný. V takových extrémních případech by zdravotníci měli spotřebitele odrazovat od používání (a placení) čehokoli, co se zdá být prospěšné pouze těm, kteří to prodávají.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- SungHee Kole A, Jones HD, Christensen R, Gladstein J. A case of Kombucha tea toxicity. J Intensive Care Med. 2009;24(3):205-7.
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Unexplained severe illness possibly associated with consumption of Kombucha tea--Iowa, 1995. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 1995;44(48):892-900.
- Derk CT, Sandorfi N, Curtis MT. A case of anti-Jo1 myositis with pleural effusions and pericardial tamponade developing after exposure to a fermented Kombucha beverage. Clin Rheumatol. 2004;23(4):355-7.
- Srinivasan R, Smolinske S, Greenbaum D. Probable gastrointestinal toxicity of Kombucha tea: Is this beverage healthy or harmful? J Gen Intern Med. 1997;12(10):643-4.
- Holbourn A, Hurdman J. Kombucha: is a cup of tea good for you? BMJ Case Rep. 2017;2017:bcr2017221702.
- Gedela M, Potu KC, Gali VL, Alyamany K, Jha LK. A case of hepatotoxicity related to Kombucha tea consumption. S D Med. 2016;69(1):26-8.
- Watawana MI, Jayawardena N, Gunawardhana CB, Waisundara V. Health, wellness, and safety aspects of the consumption of Kombucha. J Chem. 2015;2015:591869
- Perron AD, Patterson JA, Yanofsky NN. Kombucha "mushroom" hepatotoxicity. Ann Emerg Med. 1995;26(5):660-1.
- Sadjadi J. Cutaneous anthrax associated with the Kombucha "mushroom" in Iran. JAMA. 1998;280(18):1567-8.
- Jayabalan R, Malbaša RV, Lončar ES, Vitas JS, Sathishkumar M. A review on Kombucha tea—Microbiology, composition, fermentation, beneficial effects, toxicity, and tea fungus. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2014;13(4):538-50.
- Kaczmarczyk D, Lochyński S. Products of biotransformation of tea infusion – properties and application. Pol J Nat Sci. 2014;29(4): 381-92.
- Martini N. Potion or Poison? Kombucha. J Prim Health Care. 2018;10(1):93-4.
- Dufresne C, Farnworth E. Tea, Kombucha, and health: a review. Food Res Int. 2000;33(6):409-21.
- Kombucha unveiled. 2000.
- Ernst E. Kombucha: a systematic review of the clinical evidence. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2003;10(2):85-7.
- Kapp JM, Sumner W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Ann Epidemiol. 2019;30:66-70.
- Hiremath US, Vaidehi MP, Mushtari BJ. Effect of fermented tea on the blood sugar levels of NIDDM subjects. Indian Pract. 2002;55:423-5.