Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vitamín D v léčbě zánětlivého onemocnění střev
Vědci otestovali doplňky stravy s vitamínem D proti Crohnově chorobě.
Zánětlivá střevní onemocnění jsou chronická zánětlivá onemocnění střeva, jež zahrnují třeba Crohnovu chorobu či vředovou kolitidu. Porovnáte-li identická dvojčata, i když mají stejné geny, tak většinou mívá tuto nemoc jen jedno z nich. Musí v tom tedy hrát roli nějaké důležité negenetické spouštěcí faktory. Co by to mohlo být?
Studie podobné této nabídly určité vodítko. Proč mají lidé žijící v jižní části Spojených států nižší výskyt zánětlivého onemocnění střev než lidé žijící v severní části? Možná je to tím, že obyvatelé jihu dostávají více slunečních paprsků, což znamená také více vitamínu D a tím pádem možná i méně zánětu.
Takže lidé s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou, kteří mají méně vitamínu D, mají horší projevy nemoci? Evidentně ano. Mají zvýšené riziko, že budou hospitalizováni a skončí na chirurgii. Navíc ti z nich, kteří dostali svou hladinu vitamínu D do normálu, měli snížené riziko recidivy. Co když je to ale naopak, a více vitamínu D máme právě tehdy, když je průběh Crohnovy nemoci mírnější? Třeba je lidem o tolik lépe, že chodí více ven na sluníčko. Nemůžete říci, jestli jde o vztah příčiny a následku, dokud to neotestujete.
První pilotní studie zkoušela lidem podávat 1000 jednotek vitamínu D denně a nezaznamenala žádnou změnu v aktivitě Crohnovy choroby, ačkoliv po 6 týdnech došlo k malému zlepšení ve skóre kvality života pacientů se zánětlivým onemocněním střev. Ale i to do konce roku zmizelo. Dost neuspokojivé výsledky. Možná, že nepoužili dost velkou dávku. Co takhle 1 200 jednotek denně? Míra recidivy se zdála být snížena na polovinu, ačkoliv studie zahrnovala příliš málo lidí k dosažení statistické významnosti.
Co takhle 2000 mezinárodních jednotek vitamínu D denně? Netěsnost střeva, tzv. střevní propustnost, se v placebo skupině dále zhoršovala, ale vypadalo to, že se naopak stabilizuje u lidí, kteří užívali vitamín D. Ovšem jen u těch, kteří dosáhli krevní hladiny více než 75 nanomolů na litr. U těch zánět znatelně poklesl. Skutečně, pokud začnete lidem s Crohnovou chorobou podávat 1 000 jednotek vitamínu D a dávku stále navyšuje, dokud nedosáhnou na cílovou hladinu v krvi, dosáhnete znatelného zlepšení v kvalitě života doprovázené výrazným poklesem aktivity onemocnění.
Skóre nemoci pod 150 je považováno za remisi. Takže většina pacientů dosáhla remise a všichni pacienti až na jednoho se dočkali alespoň ztlumení aktivity nemoci.
To naznačuje, že by u pacientů s Crohnovou chorobou mohlo být žádoucích až 5 000 mezinárodních jednotek vitaminu D denně. Ale to je téměř desetinásobek doporučené denní dávky. Proč tolik? Protože až tolik vitamínu D musíme lidem podat, aby se dostali na normální hladinu. Tedy normální pro náš živočišný druh, asi na takovou hladinu, jakou bychom získali při polonahém pobíhání po Africe. Jako jsme to dělali po tisíce let.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jørgensen SP, Agnholt J, Glerup H, et al. Clinical trial: vitamin D3 treatment in Crohn's disease - a randomized double-blind placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32(3):377-83.
- O'Sullivan M. Vitamin D as a novel therapy in inflammatory bowel disease: new hope or false dawn? Proc Nutr Soc. 2015 Feb;74(1):5-12.
- Raftery T, O'Sullivan M. Optimal vitamin D levels in Crohn's disease: a review. Proc Nutr Soc. 2015 Feb;74(1):56-66.
- Spehlmann ME, Begun AZ, Burghardt J, Lepage P, Raedler A, Schreiber S. Epidemiology of inflammatory bowel disease in a German twin cohort: results of a nationwide study. Inflamm Bowel Dis. 2008 Jul;14(7):968-76.
- Miheller P, Muzes G, Hritz I, Lakatos G, Pregun I, Lakatos PL, Herszényi L, Tulassay Z. Comparison of the effects of 1,25 dihydroxyvitamin D and 25 hydroxyvitamin D on bone pathology and disease activity in Crohn's disease patients. Inflamm Bowel Dis. 2009 Nov;15(11):1656-62.
- Ananthakrishnan AN, Cagan A, Gainer VS, Cai T, Cheng SC, Savova G, Chen P, Szolovits P, Xia Z, De Jager PL, Shaw SY, Churchill S, Karlson EW, Kohane I, Plenge RM, Murphy SN, Liao KP. Normalization of plasma 25-hydroxy vitamin D is associated with reduced risk of surgery in Crohn's disease. Inflamm Bowel Dis. 2013 Aug;19(9):1921-7.
- Yang L, Weaver V, Smith JP, Bingaman S, Hartman TJ, Cantorna MT. Therapeutic effect of vitamin d supplementation in a pilot study of Crohn's patients. Clin Transl Gastroenterol. 2013 Apr 18;4:e33.
- Khalili H, Huang ES, Ananthakrishnan AN, Higuchi L, Richter JM, Fuchs CS, Chan AT. Geographical variation and incidence of inflammatory bowel disease among US women. Gut. 2012 Dec;61(12):1686-92.
- Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA. Traditionally living populations in East Africa have a mean serum 25-hydroxyvitamin D concentration of 115 nmol/l. Br J Nutr. 2012 Nov 14;108(9):1557-61.
- Raftery T, Martineau AR, Greiller CL, Ghosh S, McNamara D, Bennett K, Meddings J, O'Sullivan M. Effects of vitamin D supplementation on intestinal permeability, cathelicidin and disease markers in Crohn's disease: Results from a randomised double-blind placebo-controlled study. United European Gastroenterol J. 2015 Jun;3(3):294-302.
Image credit: Meditations via pixabay. Image has been modified.