Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Výživová doporučení: Věda vs. firemní zájmy
Komise Amerického ministerstva zemědělství pro sestavování výživových doporučení čelí obvinění z ignorování vědeckých poznatků, aby si mohl obhájit své doporučování konzumace masa.
Komentátoři Výboru USDA pro výživová doporučení si povšimli, že neproběhla „vůbec žádná diskuse o vědeckém výzkumu zdravotních důsledků konzumace masa.“ Kdyby se totiž Výbor tímto výzkumem zabýval, nebyli by pak schopni zdůvodnit své doporučení jíst maso, protože výzkum prokazuje, že maso zvyšuje riziko chronických onemocnění, což je v rozporu s cíli jejich doporučení. Tím, že tento výzkum jednoduše ignorují, Výbor je schopen dosáhnout závěrů, které by jinak vypadaly nesprávně.“
Víme, že „rostlinná strava sestávající z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a žádného masa dokázala léčit srdeční onemocnění, zcela zabránit úmrtí na srdeční onemocnění, a zpomalit vývoj rakoviny. A téměř přesně takovou stravu doporučuje Světový fond pro výzkum rakoviny k prevenci rakoviny, což vychází z dosud největšího přezkoumání dosavadních vědeckých studií.“
Nejlepší shrnutí stravovacích doporučení, které jsem našel, pochází nikoliv z Řecka, o kterém jsem mluvil dříve, ne z Harvardu, ale od karikaturisty Jimmyho Johnsona: „Byly vydány nové dietní pokyny. Doporučují nám, abychom jedli zdravěji. Ale ne zas tak zdravě, aby to výrazně ovlivnilo jakékoli korporátní zisky. Samozřejmě jen parafrázuji.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Cartoon: ARLO AND JANIS © 2011 Jimmy Johnson. Reprinted by permission of Universal Uclick for UFS. All rights reserved. Image thanks to familymwr via flickr. Image has been modified.