Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zelený čaj v prevenci rakoviny prostaty
Jedna třetina mužů ve věku okolo třiceti let už má ve své prostatě malinký rakovinný nádor. Kolik čaje bychom museli pít, abychom v prostatické tkáni nahromadili dostatečné množství látek potlačujících růst rakoviny?
Rakovina prostaty je nejčastějším onemocněním i příčinou úmrtí u mužů v západním světě. Výskyt rakoviny prostaty v Asii je až desetkrát nižší. Je možné, že to je způsobené geneticky? Nikoliv. U Američanů japonského a čínského původu je výskyt také vysoký. V USA je u téměř jednoho ze tří mužů před 40. rokem života patrné malé bujení rakoviny prostaty. A toto číslo narůstá; před 70. rokem věku se týká dokonce až dvou třetin mužů. Při pitvách bylo potvrzeno, že u většiny starších mužů jsou přítomny dříve nezjištěné nádory v jejich prostatě.
Stojí za povšimnutí, že také u asijských mužů byl zjištěn výskyt těchto latentních forem rakoviny prostaty při pitvách, ale tyto nádory neměly tendenci růst natolik, aby působily problémy. V Japonsku muži umírají s nádory spíše než kvůli nim. To se mění, protože asijská populace konzumuje i jídelníček ze Západu. Co obsahuje západní strava, že podporuje růst rakoviny?
Možná to jsou karcinogenní látky, které urychlují nádorové bujení. Typická americká strava zahrnuje maso a je bohatá na živočišné tuky. V asijské stravě však může být něco ochranného, co zpomaluje růst rakoviny; například ovoce, zelenina, sója nebo zelený čaj. Jak zjistit, zda existuje souvislost mezi konzumací čaje a mírou rizika vzniku rakoviny prostaty?
Lze hodnotit, zda ti, kdo pijí čaj, mají v budoucnu nižší výskyt rakoviny, a jestli oběti rakoviny pily v minulosti málo čaje. Proběhly desítky studií a i přesto, že výsledky nebyly jednoznačné, celková spotřeba čaje byla spojována s nižším rizikem rakoviny prostaty. Spotřeba čaje skutečně může mít ochrannou roli. Nižší výskyt rakoviny však nemusí být nutně spojen s pitím čaje. To je možná jen ukazatelem tradičnějšího způsobu života. U konzumentů čaje je méně pravděpodobné, že mezi nimi budou příznivci tisíců KFC prodejen, které jsou například nyní i v Japonsku.
Pro eliminaci maximálního počtu vnějších faktorů lze provést tzv. „in vitro“ studii v laboratoři, kde všechno ostatní odstraníme, vyjma zeleného čaje a sledování výskytu rakoviny prostaty. Na Petriho misce aplikujeme zelený čaj přímo na buňky rakoviny, což může způsobit jejich sebedestrukci. Dostane se ale dostatečné množství složek zeleného čaje do našeho krevního oběhu, když tento čaj pijeme? Je třeba koncentrace asi 40 pmol/ml, abychom na Petriho misce snížili životaschopnost buněk rakoviny prostaty o více než polovinu. Kolik zeleného čaje by měli muži pít, aby bylo dosaženo potřebné koncentrace v prostatě? Vypije-li muž 6 šálků zeleného čaje denně před operativním odstranění prostaty, bude skutečně dosaženo požadované 40 pmol „protirakovinné“ koncentrace v jejich prostatické tkáni.
To vysvětluje, proč se některým studiím nepodařilo najít souvislost mezi pitím čaje a rozvojem rakoviny. V USA například hojní konzumenti čaje mohou být definováni jako ti, kdo pijí více než 5 šálků čaje za týden, což není nijak moc. Ale v Japonsku se jedná o 5 nebo více šálků denně. U této skupiny lidí se riziko agresivní formy rakoviny prostaty snížilo na polovinu, ale nikoliv v rámci prevence, spíše tím, že se zpomalil nebo zastavil její růst. Pokud zelený čaj může zastavit růst rakoviny prostaty, proč nepodávat zelený čaj pacientům s rakovinou prostaty, abychom zjistili, zda to pomůže? To budeme zkoumat příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Wang P, Aronson WJ, Huang M, Zhang Y, Lee RP, Heber D, Henning SM. Green tea polyphenols and metabolites in prostatectomy tissue: implications for cancer prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2010 Aug;3(8):985-93.
- Slattery ML, West DW. Smoking, alcohol, coffee, tea, caffeine, and theobromine: risk of prostate cancer in Utah (United States). Cancer Causes Control. 1993 Nov;4(6):559-63.
- Lin YW, Hu ZH, Wang X, Mao QQ, Qin J, Zheng XY, Xie LP. Tea consumption and prostate cancer: an updated meta-analysis. World J Surg Oncol. 2014 Feb 14;12:38.
- Fei X, Shen Y, Li X, Guo H. The association of tea consumption and the risk and progression of prostate cancer: a meta-analysis. Int J Clin Exp Med. 2014 Nov 15;7(11):3881-91.
- Jatoi A, Ellison N, Burch PA, Sloan JA, Dakhil SR, Novotny P, Tan W, Fitch TR, Rowland KM, Young CY, Flynn PJ. A phase II trial of green tea in the treatment of patients with androgen independent metastatic prostate carcinoma. Cancer. 2003 Mar 15;97(6):1442-6.
- Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S; JPHC Study Group. Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. Am J Epidemiol. 2008 Jan 1;167(1):71-7.
- Hastak K, Gupta S, Ahmad N, Agarwal MK, Agarwal ML, Mukhtar H. Role of p53 and NF-kappaB in epigallocatechin-3-gallate-induced apoptosis of LNCaP cells. Oncogene. 2003 Jul 31;22(31):4851-9.
- Paschka AG, Butler R, Young CY. Induction of apoptosis in prostate cancer cell lines by the green tea component, (-)-epigallocatechin-3-gallate. Cancer Lett. 1998 Aug 14;130(1-2):1-7.
- Henning SM, Wang P, Heber D. Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: green tea versus black tea. Mol Nutr Food Res. 2011 Jun;55(6):905-20.
- Zlotta AR, Egawa S, Pushkar D, Govorov A, Kimura T, Kido M, Takahashi H, Kuk C, Kovylina M, Aldaoud N, Fleshner N, Finelli A, Klotz L, Sykes J, Lockwood G, van der Kwast TH. Prevalence of prostate cancer on autopsy: cross-sectional study on unscreened Caucasian and Asian men. J Natl Cancer Inst. 2013 Jul 17;105(14):1050-8.
- Nelson, WG, De Marzo AM, Isaacs WB. Review article. Prostate Cancer. N Engl J Med 2003; 349:366-381July 24, 2003.
- Ito K. Prostate cancer in Asian men. Nat Rev Urol. 2014 Apr;11(4):197-212.
Image credits: KFCsign via flickr and the3cats via pixabay. Images have been modified.