Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Způsobuje hemové železo rakovinu?
Laboratorní modely naznačují, že extrémní dávky hemového železa mohou být škodlivé, ale jak je to s účinky při výživových dávkách u člověka? Prozkoumáme karcinogenní účinky hemového železa.
Ve svalovině se nachází hemová bílkovina podílející se na masité chuti masa. Hemovou bílkovinu najdeme i v kořenech sóji, z nichž se extrahuje a výsledkem je podobná chuť a vůně i v rostlinném mase. A právě takovou látku používá při výrobě Impossible Burger. Otázkou je, jestli to přináší nějaké nevýhody.
Když Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyhodnocoval bezpečnost přidávání hemového železa do potravin, jejich hlavní obavou byl potenciál zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva. Víme, že maso způsobuje rakovinu. Zpracované maso - slanina, šunka, párky, lančmít, klobásy - patří mezi karcinogeny skupiny 1, což znamená, že je u nich prokázána schopnost způsobit rakovinu u lidí, a to se stejnou jistotou, jako že kouření způsobuje rakovinu. Výrobky jako hamburgery patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny, stejně jako třeba DDT. A jakou roli hraje hemové železo?
Existuje celá řada možných mechanismů pro vysvětlení rizika rakoviny. Maso obsahuje zánět podporující omega-6 s dlouhým řetězcem, kyselinu arachidonovou. Má více methioninu spojeného se stárnutím a s rakovinou, trans tuky, endogenní hormony jako IGF-1, a to ještě nezmiňuji hormony vpravované do zvířat na podporu růstu. Pak také spoustu toxických znečišťujících látek nahromaděných v potravním řetězci, pesticidy atd. O formaldehydu jsem ani nevěděl.
Podle prestižní IARC, Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, máme silné důkazy o tom, že se heterocyklické aromatické aminy podílejí na mechanismu vedoucímu k rakovině. Dále sloučeniny poškozující DNA, ty vznikají při vystavení svaloviny vysokému, suchému teplu - grilování, pečení, roštění, opékání, prakticky vše kromě vaření v páře nebo dušení. Máme také silné důkazy o vzniku takzvaných N-nitrososloučenin podílejících se na vzniku rakoviny. Jsou to karcinogeny, jež mohou vznikat uvnitř střev, když jíme maso. Máme také silné důkazy, jak tvrdí IARC, že se hemové železo podílí na mechanismu vedoucímu k rakovině. Obyčejně bych to tím uzavřel, ale ostatní autority z oboru, které osobně respektuji, třeba American Institute for Cancer Research a World Cancer Research Fund, jsou značně váhavé. Sice souhlasí, že máme určité důkazy potvrzující vztah mezi konzumací potravin s obsahem hemového železa a zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva, ale důkazy o takovém spojení považují za omezené.
Většina dostupných důkazů je založena na pokusech na zvířatech. Třeba toto. Hemové železo ze stravy při pokusu narušilo střevní mikroflóru, zesílilo zánět a rozvoj nádorů střev u myší. Je nezbytné poznamenat, že u všech laboratorních zvířat, která vědci pro pokusy použili, šlo o orální podání masa nebo hemového ekvivalentu hlodavcům a množství odpovídalo tomu, kdyby člověk jedl 18 000 kg masa denně. I nejmenší použité dávky by byly jako jíst 12 Impossible Burgerů denně.
Je jednoduché pochopit, jak to může laické čtenáře zmást. V této studii, připisující důležitou roli hemovému železu v rozvoji rakoviny tlustého střeva spojené s příjmem masa, autoři prohlásili, že se zaměřili na dávky odpovídající příjmu z potravy a zjištění, co je tím hlavním faktorem v podporování rakoviny. Zvolené dávky tedy měly napodobit konzumaci červeného masa. Tadáá! Znatelný nárůst výskytu nádorů. Výzkumníci dospěli k názoru, že jejich zjištění silně „naznačují, že při dávkách odpovídajících konzumaci masa u lidí je hemové železo spojeno s podněcováním rakovinného bujení v tlustém střevě.“ Pokud se však podíváte podrobně na podávanou potravu a spočítáte si to, stále jde o 500x vyšší dávkování hemového železa, než lidé sní. Asi tak o 31 kg masa více. Samozřejmě, i kdyby použili správné dávky, stále by měli jen výsledky testu na jiném živočišném druhu. Což nás přivádí ke klinickým studiím, na které se podíváme zase příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Fraser RZ, Shitut M, Agrawal P, Mendes O, Klapholz S. Safety Evaluation of Soy Leghemoglobin Protein Preparation Derived From Pichia pastoris, Intended for Use as a Flavor Catalyst in Plant-Based Meat. Int J Toxicol. 2018;37(3):241-62.
- European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the safety of heme iron (blood peptonates) for the proposed uses as a source of iron added for nutritional purposes to foods for the general population, including food supplements. EFSA Journal 2010;8(4):1585.
- Sasso A, Latella G. Role of Heme Iron in the Association Between Red Meat Consumption and Colorectal Cancer. Nutr Cancer. 2018;70(8):1173-83.
- Demeyer D, Mertens B, De Smet S, Ulens M. Mechanisms Linking Colorectal Cancer to the Consumption of (Processed) Red Meat: A Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(16):2747-66.
- IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Red Meat and Processed Meat. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2018.
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018. Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer. 2018.
- Constante M, Fragoso G, Calvé A, Samba-Mondonga M, Santos MM. Dietary Heme Induces Gut Dysbiosis, Aggravates Colitis, and Potentiates the Development of Adenomas in Mice. Front Microbiol. 2017;8:1809.
- Kruger C, Zhou Y. Red meat and colon cancer: A review of mechanistic evidence for heme in the context of risk assessment methodology. Food Chem Toxicol. 2018;118:131-53.
- Bastide NM, Chenni F, Audebert M, et al. A central role for heme iron in colon carcinogenesis associated with red meat intake. Cancer Res. 2015;75(5):870-9.
- Turner ND, Lloyd SK. Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results. Exp Biol Med (Maywood). 2017;242(8):813-39.
- Cross AJ, Pollock JR, Bingham SA. Haem, not protein or inorganic iron, is responsible for endogenous intestinal N-nitrosation arising from red meat. Cancer Res. 2003;63(10):2358-60.