Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nadbytek jódu může být stejně nebezpečný jako jeho nedostatek
Nadměrný příjem řasy kombu nebo klobás obsahujících štítnou žlázu, může vést k jódové toxicitě.
V této studii provedené mezi bostonskými vegany se řešila obava ohledně hladin jódu, ale v některých případech byly tak vysoké, že dotyční byli vyloučeni ze studie. Jak je to možné?
Konzumovali řasy kelp. Ve svých doporučeních již deset let uvádím, že pokud zrovna vedle vás nenastal jaderný výbuch, kelp nekonzumujte, má prostě příliš mnoho jódu. A pokud se ocitnete v Namibii, možná se budete chtít držet stranou od rostliny Halophila ovalis. Z jiného důvodu je také dobré se držet dál i od řasy iziki, která obsahuje příliš mnoho arzénu, nicméně mořské řasy jsou jinak vynikajícím zdrojem jódu. Ohledně toxicity jódu bylo publikováno několik případů, kdy kojící ženy jedly polévku z kelpu, známého také pod názvem kombu. Což vysvětluje i případy jako „Jódová intoxikace sójovým mlékem“. Proč? Protože bylo připravované s kombu.
Když ale na obalu čtete kombu, copak by vás to napadlo? Mělo by. Celý svět oběhly titulky: „Razie v kavárnách kvůli zakázanému sójovému mléku.“ Na černém trhu bylo prodáváno sójové mléko obsahující kombu, byť společnosti čelily pokutě ve výši až půl milionu dolarů. Tato konkrétní značka byla pozměněna bez kombu.
Potíže se štítnou žlázou budete mít i v případě, pokud budete nadměrně konzumovat tyto potraviny. „Hyperthyreoidismus v důsledku nadměrné konzumace párků a klobás.“ Analýza klobás poukázala na takové množství thyroidních hormonů, jaké je v léčivech, obsahujících levothyroxin. Pacient vykazoval exogenní hyperthyroidismus vyvolaný nadměrnou konzumací salámů a párků, které obsahovaly thyroidní hormony.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004 Oct;14(10):836-41.
- Leung AM, Lamar A, He X, Braverman LE, Pearce EN. Iodine status and thyroid function of Boston-area vegetarians and vegans. J Clin Endocrinol Metab. 2011 May 25.
- Hendriks LE, Looij BJ. Hyperthyroidism caused by excessive consumption of sausages. Neth J Med. 2010 Mar;68(3):135-7.
- Crawford BA, Cowell CT, Emder PJ, Learoyd DL, Chua EL, Sinn J, Jack MM. Iodine toxicity from soy milk and seaweed ingestion is associated with serious thyroid dysfunction. Med J Aust. 2010 Oct 4;193(7):413-5.
- Emder PJ, Jack MM. Iodine-induced neonatal hypothyroidism secondary to maternal seaweed consumption: A common practice in some Asian cultures to promote breast milk supply. J Paediatr Child Health. 2011 Jan 31. doi: 10.1111/j.1440-1754.2010.01972.x.
Image Credit: Joi Ito via flickr. Image has been modified.