Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Extra panenský olivový olej
Nezpracované potraviny jako ořechy, semínka avokáda jsou pravděpodobně lepším zdrojem tuku.
Co bych vám řekl k lidem, kteří tvrdí, že nic takového, jako je dobrý tuk, neexistuje, a radí všem, aby omezili i takové potraviny, jako jsou ořechy a avokáda, přestože jsou to celistvé rostlinné potraviny?
Domnívám se, že takové tvrzení není založeno na bilanci dostupných důkazů. Když jsem v dobré víře tyto lidi vyzval, aby mi poskytli vědecké studie podporující jejich postoje, ukázali mi studie provedené na kočkodanech, opicích žijících v Africe. Jsem lékař, ne veterinář! Mě příliš nezajímá, co se stane, když nakrmíte opice avokádovým guacamole. Zajímají mě studie na lidech. Studie na lidech ukazují, že konzumací několika hrstí oříšků denně můžeme snížit riziko prodělání smrtelného srdečního infarktu na polovinu.
Nějaké studie na lidech máme, třeba tato nová, která ukazuje, že i jediné jídlo s vysokým obsahem tuku může okamžitě nepříznivě ovlivnit naše tepny. Co přesně účastníci jedli? Jako pokrm s vysokým obsahem tuku zvolili vepřový McMuffin™ s vajíčkem, který obsahuje 42 gramů tuku. Co by se stalo, kdybyste provedli tutéž studii a dokonce zdvojnásobili množství tuku na 80 gramů, ale tentokrát jej poskytli v podobě olivového oleje nebo vlašských ořechů, tedy z rostlinných zdrojů? Nedošlo by k nepříznivé reakci jako u živočišného tuku a vlašské ořechy by dokonce měly příznivý účinek. Když si dáte hrst vlašských ořechů, můžete pozorovat okamžitý příznivý účinek na tepny.
Takže tučné živočišné potraviny vyvolávají nepříznivou odezvu. A olivový olej nevyvolává žádnou odezvu. A vlašské ořechy? Dobrou odezvu. Navzdory tomu, čemu bychom podle tvrzení některých měli věřit, jsou avokáda a ořechy potraviny podporující zdraví, přinejmenším zdraví lidských bytostí.
Ve skutečnosti jsou pozitivní účinky oříšků na zdraví tak silné, že někteří lidé projevili snahu přimíchávat vlašské ořechy do masných výrobků. Maso obohacené o vlašské ořechy. V podstatě vstřikují ořechovou pastu do steaků, aby zlepšili jejich výživový profil. Proč si jednoduše nedat vlašské ořechy? Potravinářský průmysl je rozhodně kreativní. Podívejte se na tuto novou studii, zveřejněnou v časopise Journal of Nutrition: „Výživová strategie pro zpracování a marketing potravin živočišného původu určených dětem.“ Laboratoř masa na Penn State University se pokoušela přijít s novým živočišným výrobkem pojmenovaným „Chiparro,“ který měl být určený speciálně pro děti. Měl to být jakýsi kříženec mezi sušeným hovězím masem a bramborovým lupínkem, ale vyrobený z kuřat nebo králíků. Zde jsou skutečné záběry pracovníka při výrobě. Proužky syrového králičího těstíčka určené k prodeji dětem! Něco takového bych si nevymyslel! Ořechy obohacené restrukturalizované maso?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jakulj F, Zernicke K, Bacon SL, van Wielingen LE, Key BL, West SG, Campbell TS. A high-fat meal increases cardiovascular reactivity to psychological stress in healthy young adults. J Nutr. 2007 Apr;137(4):935-9.
- Cortés B, Núñez I, Cofán M, Gilabert R, Pérez-Heras A, Casals E, Deulofeu R, Ros E. Acute effects of high-fat meals enriched with walnuts or olive oil on postprandial endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2006 Oct 17;48(8):1666-71. Epub 2006 Sep 26.
- Canales A, Benedí J, Nus M, Librelotto J, Sánchez-Montero JM, Sánchez-Muniz FJ. Effect of walnut-enriched restructured meat in the antioxidant status of overweight/obese senior subjects with at least one extra CHD-risk factor. J Am Coll Nutr. 2007 Jun;26(3):225-32.
- Mills EW, Seetharaman K, Maretzki AN. A nutribusiness strategy for processing and marketing animal-source foods for children. J Nutr. 2007 Apr;137(4):1115-8.
Images thanks to Jon Cockley via Flickr.