Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak diagnostikovat nesnášenlivost lepku
Po testech, které vyloučili celiakií, by nejprve měli lidé s podezřením na citlivost vůči lepku zkusit zlepšit kvalitu svého stravování a pak vyloučit jiné možné příčiny. Pokud nic z toho k řešené nepovede, až pak mohou přejít na bezlepkovou stravu. Jeden ze tří lidí vyhýbající se lepku kvůli potížím, totiž ve skutečnosti má úplně jinou nemoc.
Příznaky citlivosti na lepek zahrnují potíže podobné jako při dráždivém tračníku, tedy například nadýmání, bolesti břicha a změny ve vyprazdňování. Některé projevy jsou systémového rázu, například pocit zmatenosti, bolest hlavy, únava, deprese, bolest kloubů, necitlivost v končetinách, kožní vyrážka nebo anémie. Jestliže by lidé s podezřením na citlivost na lepek neměli sami přecházet na bezlepkovou stravu, co by tedy měli dělat?
Nejprve je potřeba absolvovat profesionální test na celiakii. Test v současné době zahrnuje odběr krve a biopsii tenkého střeva. Pokud je test pozitivní, nasazuje se bezlepková strava. Pokud je výsledek negativní, měli bychom zkusit jíst zdravěji. Jíst více ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin. Měli bychom se vyhýbat zpracovanému nezdravému jídlu.
V minulosti měla bezlepková strava oproti tradiční americké stravě mnoho výhod. Vyžadovala totiž zvýšení konzumace ovoce a zeleniny. Není tedy divu, že se lidé na bezlepkové stravě cítili lépe. Nejedli fritované sladké pečivo a nechodili do restaurací rychlého občerstvení. V dnešní době už je na trhu široká škála nezdravých bezlepkových jídel.
Říkám tomu „fenomén veganské koblihy.“ Před několika desetiletími byli vegani nuceni jíst zdravě, jíst skutečně zeleninu. Dnes už však mohou pojídat sýrové křupky, zatímco čekají, až budou hotové čokoládou polité cukrovinky, které si fritují v tuku z veganské slaniny.
Pokud lidem nepomůže zdravá strava, přidal bych další krok. Tím je pokus o vyloučení jiných příčin chronického střevního nepohodlí. Když výzkumníci studovali lidi, kteří se snaží vyhýbat pšenici a/nebo lepku, tak zjistili následující. Ve studii na 84 lidech tohoto typu asi třetina z nich vůbec žádnou citlivost na lepek neměla. Místo toho trpěli přemnoženými bakteriemi v tenkém střevě. Někteří měli nesnášenlivost fruktózy nebo laktózy, jiní trpěli neuromuskulární poruchou, jako je gastroparéza nebo dysfunkce pánevního dna. Jakmile jsou u těchto lidí vyloučeny i tyto zdravotní problémy, pak už bych lidem trpícím chronickými příznaky doporučil zkusit bezlepkovou stravu. Pokud se potíže zmírní, mohou se jí držet. I když i poté bych zvážil po čase lepek vždy zkusit znovu zařadit.
Na rozdíl od celiakie se bezlepková strava nezavádí z toho důvodu, aby se zabránilo vážným komplikacím způsobeným autoimunitní reakcí, ale pouze ve snaze zbavit pacienta příznaků citlivosti na lepek a zlepšit kvalitu jeho života. Nicméně i sama bezlepková strava může zhoršit kvalitu života. Chceme tedy dosáhnout určité rovnováhy. Bezlepkové potraviny někdy mohou být drahé, speciální potraviny stojí v průměru trojnásobek. Většina lidí by tedy udělala lépe, kdyby si místo nich kupovala větší množství kapusty nebo borůvek.
Žádné současné údaje nenaznačují, že by běžná populace měla dodržovat bezlepkovou stravu. Pro lidi trpící celiakií, alergií na pšenici nebo citlivostí na lepek může být taková strava naopak záchranou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. R. Lee, D. L. Ng, J. Zivin, P. H. R. Green. Economic burden of a gluten-free diet. Journal of human Nutrition and Dietetics 2007 20(5):423 – 430.
- P. Nijeboer, H. J. Bontkes, C. J. J. Mulder, G. Bouma. Non-celiac Gluten Sensitivity. Is it in the Gluten or the Grain? J Gastrointestin Liver Dis 2013 22(4):435 – 440.
- A. Tavakkoli, S. K. Lewis, C. A. Tennyson, B. Lebwohl, P. H. R. Green. Characteristics of patients who avoid wheat and/or gluten in the absence of Celiac disease. Dig. Dis. Sci. 2014 59(6):1255 – 1261.
- M. Pietzak. Celiac disease, wheat allergy, and gluten sensitivity: When gluten free is not a fad. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2012 36(1 - Suppl):68S - 75S.
- P. Mansueto, A. Seidita, A. D'Alcamo, A. Carroccio. Non-celiac gluten sensitivity: Literature review. J Am Coll Nutr 2014 33(1):39 – 54.
- J. R. Biesiekierski, E. D. Newnham, S. J. Shepherd, J. G. Muir, P. R. Gibson. Characterization of Adults With a Self-Diagnosis of Nonceliac Gluten Sensitivity. Nutr Clin Pract 2014 29(4):504 – 509.
- L. Elli. Where's the evidence for gluten sensitivity? BMJ 2012 345:e7360.
- C. Cross. Gluten-free industry is healthy, but is the food? CMAJ 2013 185(13):E610.
- P. Nijeboer, H. J. Bontkes, C. J. J. Mulder, G. Bouma. Non-celiac Gluten Sensitivity. Is it in the Gluten or the Grain? J Gastrointestin Liver Dis 2013 22(4):435 – 440.
- D. F. McCarter. Non-Celiac Gluten Sensitivity: Important diagnosis or dietary fad? January 15, 2014 Volume 89, Number 2.
- I. Aziz, D. S. Sanders. Patients who avoid wheat and gluten: is that health or lifestyle? Dig Dis Sci. 2014 Jun;59(6):1080-2.
Images thanks to Luke Gattuso via Flickr.