Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak jsou na tom vegani s bílkovinami?
Protizánětlivost rostlinné stravy může vysvětlit, proč mají vegani vyšší hladiny bílkovin v krvi.
V loňském roce jsme se ve studii o buddhistických řádových sestrách dozvěděli, že dlouhodobé veganky, některé byli vegankami až 72 let, měly klinicky stejnou minerální hustotu kostí, navzdory tomu, že ženy konzumující mléko ve své každodenní stravě přijímaly až dvakrát více vápníku než ony.
V letošním roce byl zveřejněn dvousetstránkový odborný posudek na téma zdravotních ukazatelů u lidí stravujících se dlouhodobě vegetariánsky. A jak jsou na tom s bílkovinami?
V průměru vegani i konzumenti masa ve své každodenní stravě přijmou doporučené množství bílkovin. Nicméně konzumenti masa přijmou denně asi o 20 % více bílkovin než vegani. Projeví se to výrazně vyššími hladinami bílkovin v krvi? Kdo má vyšší hladiny bílkovin v plazmě? Máte tři možnosti: vegani je mají vyšší, konzumenti masa je mají vyšší, nebo jsou u obou skupin stejné. Navzdory tomu, že v každodenní stravě mají o 20 % bílkovin méně, měli vegani hladinu albuminu v plazmě vyšší. Albumin je převládající krevní bílkovina. Zánět však potlačuje tvorbu bílkovin v játrech, jde tedy pravděpodobně jen o ukazatel toho, o kolik méně zánětu mají v těle lidé, kteří se stravují vegansky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. T. Ho-Pham, P. L. T. Nguyen, T. T. T. Le, T. A. T. Doan, N. T. Tran, T. A. Le, and T. V. Nguyen. Veganism, bone mineral density, and body composition: a study in Buddhist nuns. Osteoporus Int, 20(12):2087–2093, 2009.
- I. F. F. Benzie and S. Wachtel-Galor. Biomarkers in long-term vegetarian diets. Adv Clin Chem, 47:171–222, 2009.