
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Jak se vyhnout cukrovému hrobu
Pět set potravin bylo testováno na obsah konečných produktů pokročilé glykace.
Když už víme, že hlavním zdrojem glykotoxinů je naše strava, nabízí se otázka: „Kterým potravinám se máme vyhýbat?“
Hlavní překážkou pokroku v této oblasti byla absence rozsáhlé referenční databáze těchto toxinů v různých potravinách; tedy až dosud. Vůbec poprvé bylo 549 potravin testováno na obsah AGE. Testovali ořechy a semínka, oleje, hovězí maso, drůbež, vepřové maso, ryby, sýry, sóju, vejce, chleba, cereálie, fazole, obiloviny, zeleninu, krekry, sušenky, ovoce, mléčné výrobky, džusy, hamburgery a plněné kapsy, vegetariánské burgery s humusem, bonbóny, polévky, koření a různé jiné věci – od Budweiseru po mateřské mléko, od kávy a koly přes želatinu až po vodku.
A toto je 15 nejvíce kontaminovaných potravin: kuřecí maso, slanina, kuřecí maso, hot dog, kuřecí, hovězí, kuřecí, kuřecí, hovězí, kuřecí, krůta, kuřecí, ryby, hovězí a kuřecí maso. Na způsobu přípravy záleží. Například vařené kuře je bezpečnější než kuře pečené. Ale důležitější jsou rozdíly mezi rostlinnými a živočišnými potravinami. Ano, pečená jablka obsahují třikrát více AGE než syrová jablka, ale ta množství jsou zcela zanedbatelná. Tady je hamburger z McDonaldu; tady stejným způsobem smažený zeleninový burger. Přestože je známo, že tepelnou úpravou v potravinách vznikají nové AGE, je zajímavé, že i syrové živočišné potraviny mohou obsahovat velké množství AGE, těchto tzv. glykotoxinů.
Typický Newyorčan denně přijímá asi 15 000 jednotek. Co je bezpečný příjem? Nevíme, ale existují studie, které naznačují, že snížení příjmu na polovinu může prodloužit délku života. Jak toho můžeme dosáhnout? Lidé, kteří pravidelně konzumují pokrmy s nízkým obsahem masa, připravené pomocí vlhkého tepla (například polévky a dušené pokrmy), jakožto součást stravy bohaté na rostlinné potraviny, by realisticky mohli mít příjem pouze poloviční.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Semba RD, Nicklett EJ, Ferrucci L. Does accumulation of advanced glycation end products contribute to the aging phenotype? J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Sep;65(9):963-75. Epub 2010 May 17.
- Sgarbieri VC, Amaya J, Tanaka M, Chichester CO. Response of rats to amino acid supplementation of brown egg albumin. J Nutr. 1973 Dec;103(12):1731-8.
- Koschinsky T, He CJ, Mitsuhashi T, Bucala R, Liu C, Buenting C, Heitmann K, Vlassara H. Orally absorbed reactive glycation products (glycotoxins): an environmental risk factor in diabetic nephropathy. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Jun 10;94(12):6474-9.
- Krautwald M, Münch G. Advanced glycation end products as biomarkers and gerontotoxins - A basis to explore methylglyoxal-lowering agents for Alzheimer's disease? Exp Gerontol. 2010 Oct;45(10):744-51. Epub 2010 Mar 6.
- Uribarri J, Woodruff S, Goodman S, Cai W, Chen X, Pyzik R, Yong A, Striker GE, Vlassara H. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. J Am Diet Assoc. 2010 Jun;110(6):911-16.e12.
Images thanks to Brian Ferrell and Janne Karaste via Wikimedia Commons.
Nejnovější videa

Je rapamycin univerzální lék proti stárnutí?

Inhibice mTOR pomocí rapamycinu pro prodloužení délky života a zdraví

Enzym mTOR jako motor stárnutí
