Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je miso zdravé?
Miso má velmi vysoký obsah soli, jejíž konzumace je spojená s rakovinou žaludku a vysokým krevním tlakem, je tedy konzumace miso pasty bezpečná?
Sůl je považována za pravděpodobnou příčinu rakoviny žaludku. Rakovina žaludku je jedním z nejsmrtelnějších druhů rakoviny. Pokud je odhad odborníků, že každý 1 gram soli navíc zvyšuje riziko o 8 % správný, pak v zemi jako Velká Británie vzniká téměř 1 700 případů rakoviny žaludku ročně jen kvůli nadměrnému příjmu soli. V zemi, jako jsou USA, by to bylo o tisíce více.
Riziko rakoviny žaludku spojené s příjmem soli je na stejné úrovni s tím, které vzniká kvůli kouření nebo vysoké konzumaci alkoholu. Riziko však může být jen poloviční oproti tomu, jemuž čelí uživatelé opia nebo lidé konzumující ve větší míře maso. Tyto závěry byly učiněny na základě studie na více než půl milionu lidí. To by mohlo vysvětlit, proč lidé, kteří nejedí maso, mívají takřka o 2/3 nižší riziko.
Víme, že příjem soli je přímo spojen s rizikem rakoviny žaludku a čím vyšší je příjem soli, tím vyšší je riziko. Tato meta-analýza však zašla ještě dále; zkoumala účinky jednotlivých druhů jídel bohatých na sůl, a to: nakládané potraviny, slané ryby, zpracované maso a miso polévku. Obvyklá spotřeba nakládaných potravin, slaných ryb a zpracovaného masa byla u všech těchto potravin spojena s přibližně 25% zvýšením rizika vzniku rakoviny žaludku. Výsledek nakládaných potravin může vysvětlit, proč má Korea zřejmě nejvyšší výskyt rakoviny žaludku na světě.
Nenašla se však významná souvislost této rakoviny s konzumací miso polévky. Může to být proto, že karcinogenní účinky soli v misu jsou potlačeny antikarcinogenními účinky sóji, což dostačuje k eliminování rizika. Pokud bychom si polévku připravili s česnekem a přihodili jarní cibulku, mohli bychom naše riziko dostat ještě níž.
Ale rakovina není hlavním důvodem, proč se lidem říká, aby se vyvarovali soli. Co miso polévka a vysoký krevní tlak? No, vypadá to na podobný příběh. Sůl v misu žene náš krevní tlak nahoru, ale sójový protein v misu může naopak krevní tlak snižovat. Uveďme si příklad. Pokud porovnáte účinky sójového a kravského mléka, a aby to bylo spravedlivější, porovnáte sójové mléko s odstředěným mlékem, to kvůli odstranění nasyceného máslového tuku, schopnost sójového mléka snižovat krevní tlak u žen s hypertenzí je mnohem silnější než u kravského mléka. Je však tento efekt dostatečně silný, aby vynuloval účinky množství soli v misu? Japonští výzkumníci se to rozhodli otestovat.
Sledovali čtyři roky muže a ženy ve věku 60-69 let, kteří začínali s normálním krevním tlakem – aby zjistili, u koho se vyskytne hypertenze častěji. Jestli u lidí, kteří konzumovali dvě nebo více misek miso polévky denně, nebo u těch, kteří jedli jen misku nebo méně. Konzumovat 2 misky denně, to je jako přidat do stravy půl lžičky soli. Nicméně výsledek byl ten, že u lidí, konzumujících 2 a více misek miso polévky, bylo riziko hypertenze 5x nižší. Takže je možné, že antihypertenzivní účinky sóji v misu převáží hypertenzivní účinky soli.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- D'Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P. Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):489-98.
- Parkin DM. 7. Cancers attributable to dietary factors in the UK in 2010. IV. Salt. Br J Cancer. 2011 Dec 6;105 Suppl 2:S31-3.
- Lee YY, Derakhshan MH. Environmental and lifestyle risk factors of gastric cancer. Arch Iran Med. 2013 Jun;16(6):358-65.
- Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Allen NE, Thorogood M, Mann JI. Cancer incidence in British vegetarians. Br J Cancer. 2009 Jul 7;101(1):192-7.
- Turati F, Pelucchi C, Guercio V, La Vecchia C, Galeone C. Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis. Mol Nutr Food Res. 2015 Jan;59(1):171-9.
- He J, Gu D, Wu X, Chen J, Duan X, Chen J, Whelton PK. Effect of soybean protein on blood pressure: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 2005 Jul 5;143(1):1-9.
- Kanda A, Hoshiyama Y, Kawaguchi T. Association of lifestyle parameters with the prevention of hypertension in elderly Japanese men and women: a four-year follow-up of normotensive subjects. Asia Pac J Public Health. 1999;11(2):77-81.
- Rivas M, Garay RP, Escanero JF, Cia P Jr, Cia P, Alda JO. Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension. J Nutr. 2002 Jul;132(7):1900-2.
- Joossens JV, Hill MJ, Elliott P, Stamler R, Lesaffre E, Dyer A, Nichols R, Kesteloot H. Dietary salt, nitrate and stomach cancer mortality in 24 countries. European Cancer Prevention (ECP) and the INTERSALT Cooperative Research Group. Int J Epidemiol. 1996 Jun;25(3):494-504.
- Wiseman M. The second World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research expert report. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Proc Nutr Soc. 2008 Aug;67(3):141-145,253-6.
- Jemal A, Bray F, Center MM, Ferlay J, Ward E, Forman D. Global cancer statistics. CA Cancer J Clin. 2011 Mar-Apr;61(2):69-90.
- González CA, Jakszyn P, Pera G, Agudo A, Bingham S, Palli D, Ferrari P, Boeing H, del Giudice G, Plebani M, Carneiro F, Nesi G, Berrino F, Sacerdote C, Tumino R, Panico S, Berglund G, Simán H, Nyrén O, Hallmans G, Martinez C, Dorronsoro M, Barricarte A, Navarro C, Quirós JR, Allen N, Key TJ, Day NE, Linseisen J, Nagel G, Bergmann MM, Overvad K, Jensen MK, Tjonneland A, Olsen A, Bueno-de-Mesquita HB, Ocke M, Peeters PH, Numans ME, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Roukos D, Lund E, Hemon B, Kaaks R, Norat T, Riboli E. Meat intake and risk of stomach and esophageal adenocarcinoma within the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). J Natl Cancer Inst. 2006 Mar 1;98(5):345-54.
- Ko KP, Park SK, Yang JJ, Ma SH, Gwack J, Shin A, Kim Y, Kang D, Chang SH, Shin HR, Yoo KY. Intake of soy products and other foods and gastric cancer risk: a prospective study. J Epidemiol. 2013 Sep 5;23(5):337-43.
Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified.