Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Koriandrový gen
Proč mají různí lidé tak rozdílné názory na chuť čerstvých koriandrových listů?
Jednou ze známek demografické změny v USA je to, že salsa nahradila kečup a stala se nejoblíbenějším ochucovadlem. Jednou z často používaných přísad salsy je koriandr. Koriandr je nejspíše jednou z nejvíce kontroverzních potravin ze všech. Někteří lidé ho milují, jiní lidé ho nenávidí. Zajímavé je, že milovníci a odpůrci koriandru jeho chuť zjevně vnímají odlišně. Milovníci koriandru popisují jeho chuť jako svěží, vonnou a citrusovou. Odpůrci koriandru pak jeho chuť přirovnávají k mýdlu, plísni, hlíně nebo hmyzu. ☺ Sice nevím, odkud ti lidé vědí, jak chutná hmyz, každopádně zřídkakdy jsou názory na chuť něčeho takto rozdílné.
Možná je to dáno geneticky. Různé etnické skupiny zjevně mají různé míry nelibosti vůči koriandru. Askenázští Židé vůči němu mají vůbec nejvyšší zaznamenaný odpor. Další vodítko jsme získali ze studií na dvojčatech. Jednovaječná dvojčata mají obyčejně stejnou preferenci, co se týče koriandru. Dvojvaječná dvojčata se ve svém pohledu na koriandr někdy liší. Náš genetický kód je však obrovský, skládá se z cca 3 miliard párů nukleových bází. Abychom našli koriandrový gen, museli bychom analyzovat DNA 10 000 lidí chutnajících koriandr. Vědci z oblasti genetiky jistě mají lepší věci na práci… Nebo možná ne. ☺
Zde uvádíme výsledky studie zkoumající souvislost mezi geny a vnímání chuti u 14 000 účastníků, kteří uvedli, jestli jim koriandr chutná jako mýdlo nebo ne. Další studie s odlišnou skupinou 11 000 lidí pak zkoumala, kterým lidem koriandr chutná a kterým ne. A vida, vědci našli místo na chromozomu 11, které se jevilo jako za to zodpovědné. Co je tam? Gen s názvem OR6A2, který nám umožňuje cítit určité chemikálie, jako je E-(2)-Decenal. Tato látka je důležitou složkou koriandru – a také obraných výměšků páchnoucího brouka. Možná koriandr přece jen chutná jako hmyz. Milovníci koriandru tedy mohou být genetickými mutanty, kteří nejsou schopni cítit tuto nepříjemnou sloučeninu. To však může být ve skutečnosti výhoda, jelikož koriandr je zdraví prospěšný. To je také důvod, proč se takové studie vůbec provádějí. Cílem je zjistit, proč se některým lidem nelíbí chuť zdravých potravin.
Přicházejí však odpůrci koriandru skutečně o hodně? Matka příroda je označována jako nejstarší a nejbohatší lékárna všech dob. Koriandr je jedním z nejstarších bylinných receptů přírody. Připisují se mu antimikrobiální, antioxidační, antidiabetické účinky. Působí proti úzkostem, proti epilepsii, atd. Jenže tyto poznatky pocházejí z předklinických studií, tedy z testů na buňkách ve zkumavce nebo na laboratorních hlodavcích. Příkladem je studie zkoumající jeho účinky proti pocitu zoufalství u myší. Při pokusu jsou zvířata umístěna do zařízení způsobujících zoufalství.
Konečně však byla provedena také studie na lidech – o potenciálu koriandru proti artritidě. V Německu byla mj. provedena studie tělového mléka s koriandrovými semínky. Zjistilo se, že dokáže snížit zarudnutí pokožky po spálení. To nám ukazuje, že koriandr má určité protizánětlivé účinky. Není však tak účinný jako volně prodejný steroid hydrokortizon, nebo silný steroidní krém na předpis. Jestliže je koriandr protizánětlivý, vyzkoušejme ho u lidí s osteoartrózou a uvidíme, jestli jim nějak pomůže. Dva měsíce lidem dávali asi 20 stonků koriandru. Vědci zaznamenali významný pokles ESR (rychlost sedimentace erytrocytů) v koriandrové skupině. ESR slouží jako nespecifický ukazatel zánětu.
Jak si však pacienti vedli z klinického hlediska? To nám neřekli, ale jejich hladiny kyseliny močové znatelně poklesly. Pokles byl o 50 %, což nám naznačuje, že by velké dávky koriandru mohly být použity u pacientů trpících jiným typem artritidy, totiž dnou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- T L Marsh, P E Arriola. The Science of Salsa: Antimicrobial Properties of Salsa Components to Learn Scientific Methodology. J Microbiol Biol Educ. 2009; 10(1): 3–8.
- L Mauer, A El-Sohemy. Prevalence of cilantro (Coriandrum sativum) disliking among different ethnocultural groups. Flavour 2012, 1:8.
- N Eriksson, S Wu, C B Do, A K Kiefer, J Y Tung, J L Mountain, D A Hinds, U Francke. A genetic variant near olfactory receptor genes influences cilantro preference. Flavour 2012, 1:22.
- A Knaapila, L D Hwang, A Lysenk, F F Duke, B Fesi, A Khoshnevisan, R S James, C J Wysocki, M Rhyu, M G Tardoff, A A Bachmanov, E Mura, H Nagai, D R Reed. Genetic analysis of chemosensory traits in human twins. Chem Senses. 2012 Nov;37(9):869-81.
- T L Potter. Essential Oil Composition of Cilantro. J. Agric. Food Chem., 1996, 44 (7), pp 1824–1826.
- M Borges, J R Aldrich. Instar-specific defensive secretions of stink bugs (Heteroptera: Pentatomidae). Experientia 15 September 1992, Volume 48, Issue 9, pp 893-896.
- N G Sahib, F Anwar, A H Gilani, A A Hamid, N Saari, K M Alkharfy. Coriander (Coriandrum sativum L.): a potential source of high-value components for functional foods and nutraceuticals--a review. Phytother Res. 2013 Oct;27(10):1439-56.
- C U Rajeshward, S Siri, B Andallu. Antioxidant and antiarthritic potential of coriander (Coriandrum sativum L.) leaves. Clinical Nutrition ESPEN December 2012 Volume 7, Issue 6, Pages e223–e228.
- J Reuter, C Huyke, F Casetti, C THeek, U Frank, M Augustin, C Chempp. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet erythema test. J Dtsch Dermatol Ges. 2008 Oct;6(10):847-51.
- Kishore, K.; Siddiqui, N.A. Anti-despair activity of green and dried plant extract of Coriandrum sativum in mice. Indian Drugs v. 40(7): p. 419-421, 2003 (Eng; 18 ref).
Images thanks to Angela Redmon via Flickr and Psylab.