Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Které plasty jsou pro nás rizikové?
Jak podle značek na výrobcích poznat, které plasty jsou ty neškodné?
Vnitřní část konzerv, například plechovek fazolí, může obsahovat chemickou látku nazývanou BPA, která se nejčastěji vyskytuje v polykarbonátových plastech.
O bezpečnosti BPA se v Severní Americe vedou vášnivé debaty. Minulý rok se Kanada rozhodla zakázat BPA jako toxickou látku, zatímco americký úřad FDA uvedl, že je vše naprosto v pořádku. Komu tedy máme věřit? Rozhodně vědě. V každém případě. Mají pravdu v Kanadě? Nebo je to jedna z věcí, v níž má Bushova poradní skupina pravdu?
Existuje asi tucet nových studií, které mohu předložit, ale tato si zaslouží největší pozornost. Je z časopisu Journal of the American Medical Association a ukazuje na spojení BPA s nemocemi srdce, cukrovkou a zánětem jater.
Naneštěstí není tak snadné se BPA vyhnout. Obecným pravidlem je zdržet se co nejdál od skupiny číslo 3, jasná je také skupina číslo 7. Skupiny 2 a 5 jsou pravděpodobně nejbezpečnější: polyethylen s vysokou hustotou a polypropylen. Odrazoval bych vás i od plastů „bezpečných do mikrovlnné trouby“ a doporučil přejít na sklo značky Tupperware® a skleněné či nerezové láhve na vodu.
BPA se používá při výrobě potravinářských konzerv, ale naštěstí se zdá, že se do jídla uvolňuje jen velmi málo, a to dokonce i z kyselých potravin, jako jsou konzervovaná rajčata. Nyní jsou dostupné i konzervované potraviny bez obsahu BPA, jako ty, které používá například Eden Foods, ale nejlepší je konzumovat fazole, čímž eliminujete všechna rizika. Nezapomeňte, že konzumace fazolí znamená snížený krevní tlak, nižší tělesnou hmotnost a štíhlejší pas.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- I. A. Lang, T. S. Galloway, A. Scarlett, W. E. Henley, M. Depledge, R. B. Wallace, and D. Melzer. Association of urinary bisphenol a concentration with medical disorders and laboratory abnormalities in adults. Jama, pages 300-311, 2008.
- L. Grumetto, D. Montesano, S. Seccia, S. Albrizio, and F. Barbato. Determination of bisphenol a and bisphenol b residues in canned peeled tomatoes by reversed-phase liquid chromatography. J. Agric. Food. Chem., 56(22):10633-10637, 2008.
- Papanikolaou Y1, Fulgoni VL 3rd. Bean consumption is associated with greater nutrient intake, reduced systolic blood pressure, lower body weight, and a smaller waist circumference in adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2002. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):569-76.