Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence dětských alergií
Co stojí za zvyšujícím se výskytem atopických onemocnění, jako jsou potravinové alergie, astma, senná rýma a ekzém?
Zdá se, že prevalence takzvaných atopických onemocnění – potravinové alergie, astma, senná rýma, ekzémy – každým rokem vzrůstá a to po celém světě. Vzrostla na dvojnásobek, trojnásobek, dokonce čtyřnásobek. Tady vidíte výskyt astmatu v průběhu let. Zde jsou hospitalizace z důvodu potravinových alergií u amerických dětí během několika málo let. Co se to děje? Nedávno jsme do tohoto problému získali nový vhled.
Ekzém – atopická dermatitida – je červená, svědivá, hrbolatá vyrážka, která se může vyvinout až do podoby ztluštělých, šupinatých nebo kožovitých lézí. Japonští vědci chtěli vědět, jestli by pozápadnění japonské stravy mohlo vysvětlit dramatický nárůst jeho výskytu. V první studii svého druhu zjistili, že matky s vyšším příjmem masa během těhotenství měly významně zvýšené riziko jak suspektního, tak i diagnostikovaného ekzému. Vědci navrhli, že „určité složky masa“ mohou ovlivnit imunitní systém plodu. Domnívali se, že by za tím mohly být nasycené tuky, ale neprokázalo se to. Možná jsou to karcinogeny z vařeného masa? Sečteno a podtrženo: nevědí, jaká složka masa to způsobuje.
Byli překvapeni, že ryby výskyt tohoto onemocnění nesnižovaly, vzhledem k protizánětlivé povaze omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Přišli s tím, že možná je to kvůli rtuti a dioxinům, které se v rybách hromadí, což může působit proti prospěchu z obsahu omega-3 mastných kyselin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Carlos E. Baena-Cagnani and R. Maximiliano Gómez. Is the Prevalence of Allergy Continuously Increasing? R. Pawankar et al. (eds.) Allergy Frontiers: Epigenetics, Allergens and Risk Factors, 2009:17-32.
- Saito K, Yokoyama T, Miyake Y, Sasaki S, Tanaka K, Ohya Y, Hirota Y. Maternal meat and fat consumption during pregnancy and suspected atopic eczema in Japanese infants aged 3-4 months: the Osaka Maternal and Child Health Study. Pediatr Allergy Immunol. 2010 Feb;21(1 Pt 1):38-46. Epub 2009 Jun 23.
- Branum AM, Lukacs SL. Food allergy among U.S. children: trends in prevalence and hospitalizations. NCHS Data Brief. 2008 Oct;(10):1-8.
Images thanks to Care SMC / flickr