Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přínosy česneku v boji s rakovinou a nachlazením
Porovnání účinků syrového, opečeného, osmaženého, lehce povařeného a nakládaného česneku.
Česnek snižuje krevní tlak, reguluje cholesterol a stimuluje imunitu. O vlivu na rizikové faktory srdečního onemocnění jsem již mluvil, co imunita? Konzumace česneku zřejmě nabízí to nejlepší z obou světů; tlumí přehnanou aktivitu imunitního systému potlačením zánětu, ale posiluje aktivitu imunity, která nás ochraňuje, například aktivitu tzv. přirozených zabijáků, které naše tělo využívá k likvidaci buněk zasažených viry nebo rakovinou. Za druhé světové války byl česnek titulován „ruským penicilínem“, protože jakmile došla antibiotika, obrátila se sovětská vláda právě k němu. Funguje však? To zjistíme jedině testem.
Co takhle zjistit, jak si stojí v prevenci běžného nachlazení, zřejmě nejběžnější virové infekce na světě, kterou se lidé nakazí v průměru 2-5x ročně? První dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie zkoumala schopnost doplňku stravy s česnekem zabránit virovým nákazám. Účastníci náhodně přiřazeni do česnekové skupiny měli o 60 % méně infekcí, které navíc celkem trvaly o 70 % méně dní. Méně nachlazení i rychlejší uzdravení - zkrácení doby léčby z 5 na 1 a 1/2 dne. Pocítili tedy úlevu rychleji, jejich potíže nebyly tak vážné a vyléčili se do plného zdraví rychleji. Dobře, ale tato studie je téměř 20 let stará. Co další randomizované a kontrolované studie? Žádné nemáme. Stále jen tu jednu. Přesto nám nejlepší bilance dostupných důkazů naznačuje, že česnek může skutečně pomoci předejít nachlazení.
Běžné nachlazení je jedna věc, ale co rakovina? Je to zásah do srdce rakoviny? Testováno bylo několik doplňků stravy s česnekem na buňkách v Petriho misce i na laboratorních zvířatech, ale žádné studie na lidech testující vliv česneku na expresi genů jsme neměli. Až doteď!
Když sníte jeden velký stroužek syrového česneku, během pár hodin dojde ke změně exprese genů souvisejících s imunitou proti rakovině. Vidět zesílení produkce proteinů potlačujících rakovinu, jako je onkostatin, při nanesení česneku přímo na buňky v Petriho misce je jedna věc, ale my můžeme pozorovat posílenou genovou expresi i přímo v krevním řečišti po konzumaci česneku. Projeví se to také sníženým rizikem rakoviny?
Když spojíte výsledky deseti populačních studií, tak lidé uvádějící vyšší příjem česneku mají jen poloviční riziko rakoviny žaludku. Jak definujete vysoký příjem? V každé studii to bylo jinak, od několika porcí za měsíc až po porci denně. Ti, kteří ho jedli více, měli nižší výskyt rakoviny než ti, kteří ho jedli méně, což naznačuje ochranný účinek. Rakovina žaludku je navíc jedním z nejčastějších rakovinných zabijáků na světě a česnek je relativně levná a široce dostupná potravina. Je lehké zařadit ho do denního jídelníčku bezpečným způsobem a možná u něj i platí „čím více, tím lépe.“
Jediný způsob, jak prokázat, že česnek zabraňuje vzniku rakoviny, je podrobit ho testu. Tisíce lidí byly náhodně rozděleni k užívání doplňku s česnekem nebo placeba po dobu 7 let. A skutečně měli většinou méně rakoviny a méně na ni umírali. Nicméně výsledky nebyly statisticky významné. To znamená, že mohlo jít o dílo pouhé náhody. Jak je možné, že výsledky nejsou jednoznačnější, když konzumenti česneku mívají mnohem méně rakoviny? Účastníci nedostávali česnek, dostávali česnekové výtažky a tobolky s česnekovým olejem. Je možné, že některé z předpokládaných aktivních složek se v doplňcích neuchovaly. Jedna studie s česnekovými doplňky zjistila, že může být zapotřebí až 27 kapslí, aby člověk získal stejné množství prospěšných látek, jaké je v jednom a půl stroužku syrového česneku.
Co se stane při tepelné úpravě? Když porovnáte syrový, nasekaný česnek s česnekem vařeným pod bodem varu 15 minut, klasicky vařeným 6 minut nebo smaženým ve woku 1 minutu, najdete až trojnásobný pokles jedné z údajných aktivních ingrediencí, allicinu, při vaření. Dlouhý slabý var je ještě horší a smažení na woku 1 minutu stačilo ke zničení všeho allicinu. A co pečený česnek? Překvapivě i navzdory vyšší teplotě oproti vaření ve vodě se v troubě uchovalo dvakrát více allicinu. V syrovém česneku je ho nejvíce, ale pro některé může být lehčí sníst 2-3 stroužky tepelně upraveného česneku než půl stroužku syrového.
A co nakládaný česnek? Prodávaný nakrájený a naložený ve sklenicích ve vodním nebo olejovém nálevu. A co luxusní fermentovaný černý česnek? Ačkoliv může být česnek ze sklenice praktičtější, je v něm úměrně méně prospěšných látek, zejména v tom nakládaném. A černý česnek je na tom vůbec nejhůře.
Může být česneku příliš? Metaanalýza česneku naznačuje, že neexistují žádná bezpečnostní rizika související s vedlejšími účinky nebo předávkováním - při konzumaci. Neměli byste však nanášet rozmělněný česnek na kůži. Může způsobit podráždění, a když ho tam necháte příliš dlouho, tak i popálení. Když si nanesete na kolena česnek a obvážete, nebo přiložíte na záda, tak ráno můžete vypadat takto.
Rozhodně ho nenanášejte na pokožku malých dětí. „Ale v článku na internetu psali, že lokálně podávaný česnek je dobrý při dýchacích onemocněních a ta holčička měla velmi ucpaný nos.
Podívejte se na ty puchýře. „Přírodní“ nemusí vždy znamenat „bezpečný“.
Nenanášejte česnek na prsty u nohou, nedělejte z něj obličejovou masku a nepokoušejte se pomocí něj dostat ze služby v armádě. Když však česnek místo toho jíte, tak jak je to s ním zamýšleno, tak by neměl nastat problém. Některým lidem přesto může podráždit žaludek, pokud ho sní příliš. A zcela bez vedlejších účinků to není, máme tu přece dech a tělesný pach zapáchající po česneku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016;146(2):389S-396S.
- Darooghegi mofrad M, Milajerdi A, Koohdani F, Surkan PJ, Azadbakht L. Garlic Supplementation Reduces Circulating C-reactive Protein, Tumor Necrosis Factor, and Interleukin-6 in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. J Nutr. 2019;149(4):605-618.
- Baruchin AM, Sagi A, Yoffe B, Ronen M. Garlic burns. Burns. 2001;27(7):781-2.
- Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001;18(4):189-93.
- Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014;(11):CD006206.
- De giorgio A, Stebbing J. Garlic: a stake through the heart of cancer?. Lancet Oncol. 2016;17(7):879-880.
- Charron CS, Dawson HD, Novotny JA. Garlic Influences Gene Expression In Vivo and In Vitro. J Nutr. 2016;146(2):444S-449S.
- Charron CS, Dawson HD, Albaugh GP, et al. A Single Meal Containing Raw, Crushed Garlic Influences Expression of Immunity- and Cancer-Related Genes in Whole Blood of Humans. J Nutr. 2015;145(11):2448-55.
- Kodali RT, Eslick GD. Meta-analysis: Does garlic intake reduce risk of gastric cancer?. Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Ma JL, Zhang L, Brown LM, et al. Fifteen-year effects of Helicobacter pylori, garlic, and vitamin treatments on gastric cancer incidence and mortality. J Natl Cancer Inst. 2012;104(6):488-92.
- Lawson LD, Hunsaker SM. Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods. Nutrients. 2018;10(7)
- Locatelli DA, Altamirano JC, Gonzalez RE, Camargo AB. Home-cooked garlic remains a healthy food. J Funct Foods. 2015;16:1-8.
- Kodali RT, Eslick GD. Meta-analysis: Does garlic intake reduce risk of gastric cancer?. Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Kaçar CK, Kiliç ET, Akelma H, Uzundere O, Kaydu A, Gökçek E. Medical Folk Remedy: Two Cases of Garlic Burns. J Burn Care Res. 2019;40(1):133-135.Zazzera E. A 7-Month-Old Infant with Plantar Garlic Burns. J Emerg Nurs. 2017;43(5):467-468.
- Sharp O, Waseem S, Wong KY. A garlic burn. BMJ Case Rep. 2018;2018
- Hisham A, Mohamed sukur S, Basiron N. A case of facial burn due to the misuse of garlic face mask for acne. Australas J Dermatol. 2018;59(4):336-337.
- Friedman T, Shalom A, Westreich M. Self-inflicted garlic burns: our experience and literature review. Int J Dermatol. 2006;45(10):1161-3.
- Taghizadeh M, Hamedifard Z, Jafarnejad S. Effect of garlic supplementation on serum C-reactive protein level: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019;33(2):243-252.
Image credit: Robert Owen-Wahl via pixabay. Image has been modified. Video production by Glass Entertainment. Motion graphics by Avocado Video.